Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

1186 paar ogen houden ReVa in de gaten

Minimaal 1186 paar ogen in het Regentesse/Valkenboskwartier houden de wandelaar of fietser in de gaten. En we hebben het dan over 1186 (getelde) portretjes uit de neorenaissance. Dus Emma, Descartes, de twee beelden boven op Weimarstraat 97, de geinige beeldjes Noorderbeekstraat 176 of de olifantenogen Van Bylandtstraat 175: ze maken allemaal geen deel uit van de club van 1186.

De neorenaissance is de periode op het einde van de 19e eeuw als aannemers hun panden rijk versieren met bloemmotieven en allerlei ander ‘krul- en metselwerk’, maar ook met koppen van geleerden, van draken, van leeuwen al dan niet de tong vervaarlijk uitstekend, van woest uitziende mannen al dan niet met baard, van narren of engelachtige figuren. Soms is de grens tussen een bloemmotief of leeuwenkop moeilijk te trekken en ook in dat geval valt het ogenpaar buiten de club van 1186.

1186 paar ogen. Vanzelfsprekend zijn het geen 1186 verschillende hoofdjes. Aannemers gebruiken modellenboeken en versieren vaak hele straten met identieke koppetjes. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de Columbusstraat of in de Teylerstraat. Opvallend is dat je in andere wijken zoals de Archipelbuurt ook portrettenseries aantreft, maar geen van die portretten komt in het Regentessekwartier voor. Kwestie van andere bouwstijl, andere bouwperiode en… ander modellenboek. Die ornamenten functioneren vaak als sluitsteen in een ontlastingsboog, als console bij een balkon of erker of zuiver als ornament tegen de gevel. Soms ondersteunen wel 14 hoofdjes één erker. Het Regentessekwartier telt meer dan 1100 beelden; van de Beeklaan tot aan de Valkenboskade kom je er hooguit 35 tegen. Dat heeft natuurlijk te maken met de korte periode waarin deze stijl populair was, met geld en met het soort woningen.

Zo’n gevelversiering is anno 2021 voor huizenbezitters een kostenpost. Toch is het opvallend hoe zorgvuldig veel bewoners met deze 19e eeuwse versiering omgaan. Geestig in dit verband is een pand aan de Regentesselaan, waar het balkonnetje gesloopt is, maar de consoles zijn bewaard. Schitterend zijn de goed onderhouden drakenkoppen aan de overkant van diezelfde laan. En hoe prachtig zijn de vier kopjes bij het pand Weimarstraat 15. Soms bekijken ze je op ooghoogte, soms vanaf 12 meter hoogte of hoger en kun je enkel ‘terugkijken’ als je midden op straat staat. Het is dan ook aan te raden zo’n beelden-ontdektochtje op een zondagochtend te plannen als er geen verkeer is. Veel kijkplezier.

Tekst en foto’s: Piet Vernimmen