Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Van Water naar Theater

De Regentes bestaat 100 jaar en zondagmiddag 29 november presenteerde De Nieuwe Regentes het boek ‘Van water naar theater’. De Grote Zaal is in deze coronatijden met 30 gasten op de tribune en 8 medewerkers op het podium dus tot ‘de nok toe’ vol.

Zondagmiddag

Voor het intieme gezelschap memoreert auteur Bert Alers aan de hand van een groot aantal foto’s uit het boek hoogtepunten uit de geschiedenis van het gebouw, het zwembad en het theater. De aanwezige burgemeester Van Zanen, enthousiast zwemmer, is trots op de transformatie van zwembad naar theater en spreekt zijn bewondering uit voor het grote aantal vrijwilligers. Het is een prachtig en aan te raden boek geworden, vol historie, verrassende foto’s, anekdotes en bijzondere wetenswaardigheden.

Bad- en zweminrichting

Rond 1920 is thuis douchen of baden nog lang niet gebruikelijk bij de Haagse burgers. Een drietal plaatselijke ondernemers, een bloemist, een aannemer en een ambtenaar bij de Rijksgebouwendienst, ziet wel brood in een voorziening daarvoor en dient in 1918 bij de gemeente een plan in voor een zwem- en badinrichting aan de Weimarstraat. Op 24 april 1920 legt Magdalena Binnerts de eerste steen.

Opstaan en … vallen

De geschiedenis van het zwembad, de badkuipen en de stortbaden is er een van vallen en opstaan op bouwkundig, financieel, technisch en organisatorisch gebied. De techniek van overdekte baden staat in die jaren nog in de kinderschoenen en zowel de waterkwaliteit als de vochtbeheersing in het gebouw zorgen steeds weer voor onvoorziene en vooral grote uitgaven. Vanaf eind jaren ’30 van de vorige eeuw gaat het goed met de bezoekersaantallen en De Regentes is bovendien de thuisbasis van een groot aantal Haagse zwemverenigingen. Ook het schoolzwemmen floreert: in maart 1960 telt De Regentes het miljoenste schoolzwemstertje.

Sluiting

De eigenaren en medewerkers van het zwembad doen er in tijden van moeilijkheden werkelijk alles aan om het zwembad voor de stad en de wijk te behouden. Maar steeds meer huishoudens hebben een eigen douche en de concurrentie met andere zwembaden zorgt dat de gemeente De Regentes in 1986 in beheer moet nemen. Er is echter geen redden aan en in 1995 sluit het zwembad definitief de deuren.

Theater

Eenzelfde doorzettingsvermogen om het gebouw te behouden kenmerkt het culturele veld. In de jaren na 1995 is het met name Guusje Eijbers die met een aantal gelijkgestemden de theatermogelijkheden van het gebouw ziet en gebruikt. Na haar komt het Nationale Toneel in De Regentes en rond 2000 bezit de Weimarstraat dan een eigen professioneel theater. Tot schrik van de medewerkers stopt in 2012 de gemeentelijke subsidie.

Vallen en … opstaan

Het is aan toenmalig publiciteitsmedewerker Laudie Vrancken te danken dat we anno 2020 nog steeds het theater kunnen bezoeken. Zij dient in 2012 met succes een uitgewerkt plan voor ‘De Nieuwe Regentes’ in en weet zich in 2013 te omringen met een aantal professionele medewerkers, die samen met een honderdtal vrijwilligers de basis vormen voor een succesvol theater – voor de komende honderd jaar.

Zwembad de Regentes rond 1970
Zwembad de Regentes rond 1970

Tekst: Piet Vernimmen 

Foto collectie Haags Gemeente Archief