Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Van Dijk verwarmingsspecialist en verzamelaar ineen

Kees van Dijk is geboren in Den Haag (1955) en al sinds 1974 werkzaam als verwarmingsmonteur. Hij startte bij zijn vader in het bedrijf. Toen zijn vader stopte, nam hij het bedrijf over. Het was een flinke onderneming met meer dan 25 man personeel.

Patrimonium

Van Dijk verrichtte veel werk voor de Haagse woningcorporatie Patrimonium. Door ‘sneaky’ handelen van de Patrimoniumopzichter, die tevens contactpersoon was voor Van Dijk, eindigde deze samenwerking helaas. Dit betekende het ontslag voor het merendeel van het personeel. Later werd Kees ook nog bedrogen door zijn toen nog enige werknemer. Hij zette de zaak voort als eenmansbedrijf met onderaannemers.

Van Regentesseplein naar Edisonstraat

Het bedrijf was tot 2010 gevestigd aan het Regentesseplein, in het pand waar nu restaurant Lorelei gevestigd is. Toen de toenmalige eigenaar van dit pand de huur opzegde, verhuisde het bedrijf voor een korte periode naar de Zinkwerf. Dat was te ver buiten het centrum en toen Kees de kans kreeg om zich te vestigen in het pand aan de Edisonstraat 47, greep hij die kans met beide handen aan. Kees nam de mooie historische prenten die aan het raam van het pand aan de Regentesseplein hingen, mee naar de Edisonstraat. Die hangen daar dus weer en de etalage is gevuld met allerhande, al of niet aan het gas gerelateerde, oude apparaten en onderdelen van oude apparaten.

Kachel van de pauselijke nuntius

We zitten voor dit gesprek midden in de werkplaats tussen veel historisch materiaal. “Kijk, dat is een oude weegschaal bijvoorbeeld. Die komt via een Antilliaans oudijzerhandelaartje Edwin Kops uit de Daguerrestraat. Een hele aardige kerel, die nogal wat oude spullen bij me afgeleverd heeft. Ik heb eigenlijk niks gekocht. Die oude radio en die twee oude klokken kreeg ik van mijn schoonvader. Via klanten kwam ik aan oude gaskacheltjes. Die badkamerkachel was ooit van de pauselijke nuntius in het Benoordenhout. Verder scharrel ik ook graag in een oude spullenwinkel bij de Rotterdamse markt. Het leukste vind ik natuurlijk oude voorwerpen die met mijn vak te maken hebben. Ruilen doe ik ook. Een uitklapmes voor een oude föhn bijvoorbeeld.”

Problemen

We praten ook nog even over het Regentesseplein, waar hij wel drie keer een totale renovatie van de verkeersinrichting meemaakte. In aanvang reed tramlijn 2 er nog en de kerk was nog in functie. “Vroeger was niet alles beter hoor, maar wat ik nu in mijn vak meemaak: het snelle afdanken van de verwarming op gas en het overstappen op warmtepompen, al of niet aangevuld met een hybride gasketel, geeft te denken.” Hij geeft een mooi voorbeeld uit de installatiepraktijk, nota bene bij de rechter van het Urgenda-vonnis. “Die heeft flinke problemen met het moeten bijstoken in koude tijden door niet goed aansluitende systemen. Niemand kan dan de oplossing brengen.”

Opleiden

Kees gaat nog even door tot na zijn pensioen. Wat hij graag zou willen is nog een tijdje bij een groot bedrijf mensen opleiden in het vak. Dat lijkt hem een aardige afsluiting van bijna 50 jaar in het gasvak. Voor zijn oude spullen zal hij dan wel een opbergplek moeten vinden. Voorlopig kunnen we die aardige etalage nog volop bekijken van C.W.J. van Dijk, Edisonstraat 47

Tekst: Aad van Schie
Foto: Piet Vernimmen