Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Lunchroom Al Rais

Gouden Arabische letters, glimmende schalen boordevol oosters gebak

Ruim een jaar geleden opende Khaled Hamoed zijn lunchroom Al Rais aan de Beeklaan 237 ter hoogte van de Kepplerstraat. Hier verkoopt hij zoete en hartige gerechten aan klanten die hem vanuit heel het land weten te vinden.

Gevlucht uit Syrië

Khaled kwam vijf jaar geleden als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. Een groot deel van zijn familie is ook het land ontvlucht en woont nu verspreid over de wereld. Zijn ouders wonen ook in Nederland. “In het begin was alles moeilijk: ik kon geen werk krijgen. Mijn broer heeft een supermarkt in Goes. Hij heeft me geholpen met deze zaak.” Inmiddels is Khaled gewend aan het leven hier, hij is hier getrouwd en heeft twee kinderen. “De taal vind ik nog steeds lastig”, lacht hij verontschuldigend. In Damascus heeft hij jarenlang gewerkt in een bakkerij. Zo heeft hij het vak geleerd. “Al Rais betekent chef”, verklaart Khaled.

“In onze baklava zit minder suiker en meer noten”

Syrisch ijs

“De Syrische baklava is anders dan de meeste die je hier in Nederland ziet. We gebruiken minder suiker, meer noten – vooral pistaches en amandelen – en relatief weinig deeg. In het deeg zit roomboter. Veel mensen komen speciaal voor ons Syrische ijs. Het is gemaakt van een soort mascarpone, gerold en gevuld met pistaches. Een andere specialiteit is koeshta, een dikke room die goed smaakt bij vers fruit.”

Lunchroom

Achter in de zaak staan een paar tafeltjes en stoelen. In niet-coronatijden kun je daar gebak eten met Arabische koffie of thee. Maar ook allerlei hartige broodjes, salades, falafel en hummus. Helemaal achterin is de keuken, daar maakt hij taarten op bestelling en verzorgt hij de catering voor feesten. Samen met zijn Libanese collega is Khaled zeven dagen per week te vinden aan de Beeklaan, van 9 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds.

Al Rais op Facebook

al rais

Tekst: Froukje Diekstra
Foto: Piet Vernimmen