Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het Regentesseplein: hart van het Regentessekwartier

De rijke geschiedenis en de statigheid zie je er nog steeds van af, maar door de tijd heen veranderde er wel veel. Zo verdween de tram, en werd de kerk gesloopt en vervangen door een appartementencomplex dat afwijkt van de rest van plein. Eind vorige eeuw werd het middenstuk verhoogd en werden er leilindes neergezet. 

Mooier en anders

Het is mooi, maar het kan anders en nóg mooier, vond een aantal buurtbewoners, en zij gingen met anderen in gesprek. Het is een prachtig plein, daar was iedereen het over eens, maar om dat te zien moet je wel goed kijken. De fraaie gevels zijn immers slecht zichtbaar door de bomen. Op het plein is weinig verblijfsruimte en in de zomer wordt het er te heet. Mensen willen het plein graag meer gebruiken. Lekker zitten, lezen, spelen en elkaar ontmoeten.

50 schetsen

Na allerlei gesprekken met buurtbewoners organiseerde de initiatiefgroep eind september een schetsmiddag. Deze middag was een succes, het leverde met ruim 70 buurtbewoners meer dan 50 schetsen op. Volgens veel bewoners mag er meer beleving komen, maar er is ook veel waardering voor de 19de-eeuwse statigheid en de allure van het plein. Alle ideeën werden verwerkt tot vier voorstellen, en die stonden van november tot eind december op het Regentesseplein. Buurtbewoners werd gevraagd om hun voorkeur uit te spreken.

Statig en Stedelijke Oase

Meer dan 450 bewoners gaven hun voorkeur aan. Zij waardeerden van de vier voorstellen ‘Statig’ en ‘Stedelijke Oase’ het meest. Hieruit heeft de initiatiefgroep in grote lijnen de volgende wensen gehaald. Buurtbewoners zien graag een toegankelijk en groen buurtplein met een 19de-eeuwse kwaliteit. Een plein voor de buurt; veilig, overzichtelijk en rustig. Het plein en het groen zijn toegankelijk voor iedereen, ook als je moeilijk ter been bent of in een rolstoel zit. Het is een plek waar je goed kunt verblijven, en het is meer gericht op voetgangers en minder op auto’s. Een plein met minder steen, met meer en divers groen, maar geen park. En tot slot: een plein met ruimte voor tentoonstellingen of kleine buurtgeoriënteerde evenementen.

Volgende stap

Buurtbewoners reageerden enthousiast en er zijn er die graag mee willen doen. Door het schrijven van teksten, of het bouwen van een website. Het poten van planten of het bakken van taarten voor de opening van het nieuwe plein. Maar zover is het nog niet. Eerst wordt de volgende stap gezet en dat is de formulering van een Programma van Wensen door de initiatiefgroep. Als dat af is, wordt het aangeboden aan de stadsdeelwethouder.

 

Regentesseplein Stedelijke Oase
Regentesseplein Stedelijke Oase