Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Vrij in tijd en ruimte in de Bij Keuken

Iedereen die langsliep was nieuwsgierig naar het schitterend opgeknapte pand aan de Columbusstraat, hoek Valkenboslaan. Het werd de ‘Bij Keuken’ van Aafke Hofman.

Interesse voor gezonde voeding had ze altijd al en later schreef ze erover voor haar werk. Aafke: “Als je ergens veel over schrijft, lees je het ook allemaal, en dat wakkerde mijn interesse nog meer aan. Ik merkte ook dat ik minder met mijn hoofd en meer met mijn hart en handen wilde werken. Dus zelf iets bedenken, en zelf die broodjes bakken.”

De ochtend is haar favoriete moment van de dag. Buiten in alle rust ontbijten is voor haar het beste begin van de dag. Dat gunde ze anderen ook en het idee ontstond om voor zichzelf te beginnen. “Helemaal zoals ik het zelf wil voor anderen, met mijn eigen regels, en vrij in tijd en ruimte.” Zo begon ze drie zomers geleden vanuit huis in het Valkenboskwartier met ‘Buitenontbijtjes’.

Menu?

“Nee hoor! Alles is vers en gezond, van het seizoen. Maar zónder menu en dat is soms wel wennen,” zegt Aafke lachend. “Het is een verrassing wat je krijgt. Het enige wat je zéker weet is dat je geen vlees krijgt.’’ Buiten ontbijten kan niet het hele jaar door, en als de dagen korter worden, gaat Aafke naar binnen. Dan verzorgt ze in het weekend ‘Ontbijtjes-to-go’, maar door de week mag van haar ook. Op haar website kan het aantal ontbijtjes opgegeven worden, en voor hoe laat ongeveer. Dan staat het klaar bij de Bij keuken of brengt ze het aan huis.

Samen de keuken in

“Ken je ‘Taarten voor Abel’? Daar maakt een kind een taart voor iemand. Dat is het idee achter ‘samen de keuken in’. Laatst was er iemand die voor zijn vrouw vegetarisch wilde leren koken. Dan gaan we met z’n tweeën de keuken in, en gaan we iets maken met groenten van het seizoen. Proeven, en als het lekker is, weer door. Zo ontstaan de lekkerste gerechten.”

Lichtpuntjes

“Afhalers komen uit de buurt, en op de fiets bezorg ik binnen 5 km en dan kom je best ver. In deze coronatijd willen mensen graag wat doen voor een ander. Een broer die vanuit München een ontbijtje bestelt voor zijn zus hier in Valkenbos bijvoorbeeld, of een taart ‘uit Drenthe’ voor een oude vriend hier.”

Straks is het Kerst en Oud & Nieuw

Die dagen doet Aafke meer: ontbijt én brunch. “En ik kijk uit naar nieuwjaarsdag. Wat is leuker dan samen op 1 januari met een vers, gezond en lekker ontbijtje het nieuwe jaar in te gaan?”

Aafke Hofman

buitenontbijtjes.nl

instagram.com/buitenontbijtjes