Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Den Haag zamelt afval slim in met sensoren in containers

De gemeente plaatst dit jaar sensoren in alle restafvalcontainers in de stad. Een sensor is een elektronisch ‘oog’. De sensor ziet wanneer een container bijna vol is en geeft dit door aan de Haagse Milieu Services (HMS). De HMS kan zo precies zien welke containers zij moet legen.

Dit systeem wordt vanaf 25 januari wijk voor wijk ingevoerd. Stadsdeel Segbroek is als eerste aan de beurt.

In plaats van vaste inzamelroutes op vaste dagen, rijdt de HMS straks alleen als dat nodig is. Containers die snel vol raken, worden vaker geleegd. En containers die minder snel vol raken, juist minder vaak. Dat voorkomt volle containers zoveel mogelijk. En de HMS hoeft dan ook geen onnodige ritjes meer te maken met de vuilniswagen.

Planning

In november 2020 zijn de eerste sensoren in 1.000 restafvalcontainers getest. Vanaf 25 januari wordt het nieuwe systeem wijk voor wijk ingevoerd. Na stadsdeel Segbroek volgen Centrum, Escamp, Laak, Loosduinen, Scheveningen, Haagse Hout en Leidschenveen-Ypenburg. Naar verwachting hebben in december 2021 alle 6.700 restafvalcontainers een sensor.