Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Uitzicht vanaf mijn balkon

Een bijzondere fotoserie: Alex Schröder

Alex Schröder maakte ‘Uitzicht vanaf mijn balkon’, een fotoserie van 12 verrassende, spannende foto’s. Hij woonde eerst in Fultonia, de woongroep in de Fultonstraat, en inmiddels bijna tien jaar in de Weimarstraat, op de hoek van de Franklinstraat.

Koninklijk Conservatorium
Van oorsprong is Alex werktuigbouwkundige en werd daarna software engineer. “Op een zeker moment heb ik het roer echt omgegooid en ben ik fietsenmaker en fotograaf geworden. De laatste jaren is dat vooral (freelance) fotograaf, al werk ik ook altijd nog met liefde aan een mooi racefietsje. Beroepsmatig doe ik vooral portretten, maar ook documentaires, bedrijfs- en theaterfotografie. Ik ben bijvoorbeeld huisfotograaf van het Koninklijk Conservatorium en van mijn favoriete theater De Nieuwe Regentes.”

Spannend en vermakelijk
“Het idee voor de fotoserie ‘Uitzicht vanaf mijn balkon’ is ontstaan toen ik tijdens de ochtendkoffie van bovenaf het chaotische verkeer van de kruising Weimarstraat en Franklinstraat bekeek. Vanaf dat gezichtspunt lijkt het voortdurend alsof mensen recht op elkaar af rijden en botsen. Uiteindelijk gaat het altijd goed, maar het blijft spannend en vermakelijk. Om juist die chaos goed uit te beelden, maak ik binnen een paar minuten een flink aantal foto’s. Hieruit selecteer ik de elementen die het beste bij elkaar passen en dan begint het combineren van de beelden.”

Dertig meisjes
“Als de foto eenmaal geprint is en aan de muur hangt, is het heel grappig om te zien wat het beeld met de toeschouwer doet. Als je goed oplet, zie je al snel dat er dingen niet kloppen. Mensen die recht op elkaar af rijden. Een vrouw met kinderwagen die op vier plaatsen in beeld is of, in het extreme geval, dertig identieke meisjes met een rode winterjas. Maar zelfs bij die laatste vragen sommige mensen zich verwonderd af: ‘Hoe heb je zoveel van die meisjes op één moment bij elkaar gekregen?’”

Exposities
De foto’s ‘Uitzicht vanaf mijn balkon’ hebben al verschillende malen deel uitgemaakt van overzichtsexposities (en worden ook regelmatig verkocht – van aanzichtkaart tot en met grote print). “In de vitrine bij Headz for Hair aan de Weimarstraat 48A hangt tot januari 2021 een foto uit de serie, maar ze zijn eigenlijk nog nooit als één serie geëxposeerd. Dat is wel iets leuks om hier ergens in de buurt te doen.”
Maar nu zijn ze dus alvast op klein formaat te zien in deze KonkreetNieuws. Via info@alexschroder.nl kunnen lezers contact opnemen met Alex voor verdere informatie over het project of om foto’s uit de serie aan te schaffen. – www.alexschroder.nl.