Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Inflatie

KANJER! Je bent het pas als Erica Terpstra het roept. Met chocoladeletters, want zo klinkt het. Ze kan het weten want ze is er zelf een. Lang geleden zwom ze naar olympisch zilver en brons en nog altijd heeft ze een hart van goud. De gulheid waarmee ze volhouders en doordouwers in de roem laat delen, is legendarisch. Als je hindernissen en handicaps hebt overwonnen om de stoeprand te beklimmen, heb je dikke kans dat je door euforische Erica tot kanjer wordt uitgeroepen.

Maar toen sloeg de inflatie toe. Ineens was iedereen een kanjer. Avondvierdaagse gelopen? Je bent ‘n kanjer! Gras gemaaid? Jij bent écht ’n kanjer! Thee gezet? Wat ben je toch ‘n kanjer! Je werd verkanjerd waar je bij stond. Bij voorkeur na verrichtingen die doorgaans zonder accolade passeren. Vuilniszak gedumpt? Kanjer! Je moest begrijpen dat je ondanks je beperkte vermogens een formidabele prestatie had geleverd. Kanjer werd een vilein compliment. Als je het kreeg toegeworpen, wist je dat je een gepatenteerde sukkel was.

Toen kwam corona. Dokters en verplegers gingen tot het gaatje. Ze schrokken er niet voor terug om hun eigen gezondheid op het spel te zetten. Helden waren het en dat mocht best op een spandoek. En de schoonmakers dan? Die werkten zich het schompes om op de medische hotspots heldendaden mogelijk te maken. Toch ook helden? Leraren die onderwijs op afstand improviseerden, handhavers die zich moesten redden zonder wapenstok en pepperspray, vervaardigers van mondkapjes. Superhelden, helden zonder meer, semihelden en aspirant-helden. Onderscheid moet er zijn. De ene held is nu eenmaal de andere niet.

Bij de Haagse Milieu Service hangt ook een spandoek: “RESPECT VOOR ONZE AFVALHELDEN”. Zeker, de thuiskantoorders van de HMS die de koelkast mijden en ook nog kans zien om af te vallen verdienen respect. Maar helden? Of worden met deze leus onze stadsreinigers gekandideerd omdat ze dagelijks in weer en wind heroïsch onze rotzooi opruimen? Als ze werkelijk zienderogen afvallen pleit ik voor bijvoeding. Of zijn de ha-em-essers in de competitie naar het ware heldendom voorbijgestreefd en helaas afgevallen voor een podiumplaats? Dan zijn het tóch KANJERS!

Bert de Croon