Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het oude vertrouwde ‘pannenhuis’ op de Valkenboslaan

Waar de Valkenboslaan en de Valkenboskade bijeenkomen nabij het Esso-benzinestation op de Loosduinseweg, staat een merkwaardig pand dat opvalt door de in deze buurt nogal afwijkende bouwvorm. Elders in de wijk ontstaan duidelijke ‘taartpunthuizen’ door de schuin bijeenkomende straten. Dat gebeurt in dit geval niet. Het grote huis heeft daarvoor een te brede en afgeplatte voorgevel.

Karakteristiek zijn de vele kleine en grotere daken die met groene dakpannen zijn belegd, en de mooie ramen. Beneden heeft het huis een flinke winkel/werkplaats. Wie heel lang in het Valkenboskwartier woont, zal nooit iets anders dan horecaspullen door de ramen hebben gezien.


Dansschool

Ronald van Wissen, eigenaar van de zaak en net geen eigenaar meer van het huis: “Het pand dateert van 1912, zoals je kunt lezen op de zijgevel. Mijn vader werkte hier al vanaf 1951 en verkocht in eerste instantie benodigdheden voor slagerijen. De ruimte hier huurde hij, maar in de jaren zeventig kreeg hij de gelegenheid om het hele pand te kopen, dus ook de bovenwoning. Dat hebben mijn ouders toen gedaan. We kregen heel veel ruimte, acht kamers, en we waren maar met z’n drieën, want ik ben enig kind. Voorheen was het pand een dansschool geweest, en dat kon je nog aan de parketvloeren zien. Wat het daarvoor is geweest, hebben we nooit geweten.” (Een kort onderzoek in de beeldcollectie van het Haags Gemeentearchief levert een foto op van ca. 1925 waarop te zien is dat de benedenverdieping een café-restaurant is. redactie)


Nieuw en tweedehands

“Mijn ouders zijn hier tot hun overlijden altijd blijven wonen. Inmiddels heb ik de zaak van mijn ouders al een tijd geleden overgenomen, en is het aanbod verbreed tot benodigdheden voor horeca, slagerij en grootkeuken, nieuw en tweedehands. En daar hoort ook onderhoud en service bij.”
Zelf woont Ronald van Wissen allang niet meer in Valkenbos. Het huis boven is verkocht, maar hij blijft deze zaak runnen. Dus voorlopig komt er geen verandering in het beeld van het oude vertrouwde ‘pannenhuis’ op de hoek. Valkenboslaan 331, www.vanwissen.nl