Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Greet Overbeek: Zet de ketel op 55 graden in ReVa

Op woensdag 28 oktober jl. werd het plan van wijkbewoner én energiecoach Greet Overbeek uitverkozen tot een van de Haagse Energie Toppers 2021. Voor deze Energie Uit De Wijk-challenge van gemeente Den Haag won ze met ‘Zet de ketel op 55 graden in ReVa’. Greet en de andere energiecoaches uit de wijk kunnen in 2021 het plan gaan uitvoeren, samen met geïnteresseerde wijkbewoners. Hoogste tijd om een kopje thee met Greet te drinken en haar tekst en uitleg te vragen: wat houdt haar plan in, wat kunnen we besparen en wie kunnen er meedoen?

Experiment
Toen Greet haar huis in de Marconistraat in 2018 van vloer- en dakisolatie wilde voorzien, heeft ze zich, als onderzoeker van beroep, goed in de materie verdiept. Zo kwam ze erachter dat veel HR-ketels op een te hoge temperatuur staan afgesteld. “Veel ketels verwarmen het water naar de radiatoren op 75 graden. Als je huis redelijk geïsoleerd is, is dit niet nodig en kunnen radiatoren ook op 65 graden verwarmen. Je gebruikt dan minder gas. Samen met andere energiecoaches zijn we toen tot het volgende plan gekomen: Wij willen begin 2021 een jaar lang met 20 huishoudens een experiment aangaan. Samen zetten we onze ketels op 55 graden (als het vriest op 60 graden). Wie meedoet aan het experiment krijgt korting op de aanschaf van zogenaamde boosters: een klein rekje met mini-ventilatoren dat je heel eenvoudig onderaan je radiatoren bevestigt. Als de radiator opwarmt, springen ze aan en blazen de warme lucht op een efficiëntere manier de ruimte in. Bekende merken boosters zijn Heatfan en Speedcomfort. Door de cv-ketel lager in te stellen en boosters te gebruiken blijft het comfortabel in huis en kunnen we minder gas gebruiken. En dat betekent weer minder CO2-uitstoot en zelfs lagere kosten.”

Hoeveel denk je te kunnen besparen?
“Wij hopen gemiddeld 10%, maar dat hangt van veel factoren af. Die willen wij graag met de deelnemers onderzoeken. Bij iedereen is de situatie anders. Na een jaar kan ik jullie meer over het resultaat vertellen. Als de deelnemers tevreden zijn, hopen we alles wat we dan geleerd hebben in 2022 met nog meer wijkbewoners in praktijk te brengen.”

Kan iedereen meedoen met het experiment?
“Je moet om te beginnen bereid zijn om een jaar lang mee te doen. We vragen je elke maand het gas- en elektraverbruik aan ons door te geven en we komen regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Je krijgt van ons dan korting op die boosters en hopelijk bespaar je op stookkosten! Voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is. Je dient in elk geval dubbelglas (HR++) te hebben, je huis heeft bij voorkeur vloer- en/of dakisolatie en je verwarmingsleidingen zijn in orde. En je moet radiatoren van het type 22 of 33 hebben, daar plaatsen we dan de boosters onder. De boosters hebben trouwens een snoer en stekker, een stopcontact in de buurt is handig.”

Hoe weet ik nou of dat allemaal bij mij in orde is?
“We hebben een aantal energiecoaches in de wijk die je gratis, onafhankelijk en op maat adviseren over energiebesparing. Zij kunnen bij je langskomen om te bekijken of jouw huis voldoet aan de eisen om mee te doen aan deze actie. Zo ja, dan krijg je een gratis ketelcheck en instructies hoe je zelf de temperatuur van je ketel kunt aanpassen. Als blijkt dat je niet aan alle voorwaarden voldoet, dan kunnen de coaches je in ieder geval advies geven wat je wél in huis kan doen aan eenvoudige energiebesparing. Wie weet kun je dan in 2022 ook meedoen aan ‘Zet de ketel op 55 graden in ReVa’.”

Wil je je opgeven om mee te doen, kijk dan op www.groeneregentes.nl. Kijk bij ‘Zet de ketel op 55’ en vul het formulier voor deelname in. Daar vind je ook meer informatie over het project en over korting bij de aanschaf van boosters.