Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Gezond oud worden

Wijkbewoner, arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom, schreef in 2018 het boek ‘Ontpillen’ Hij deed eerder zijn promotieonderzoek naar veroudering op het platteland van Ghana en in 2015 verschenen de uitkomsten van dat onderzoek in het boek ‘Oud worden in de praktijk’.

Ghana
Ghanese ouderen maakten op Van Bodegom een vitale indruk, hadden een gezonde suikerstofwisseling, diabetes kwam niet voor, niemand van de onderzochte Ghanezen op leeftijd had een te hoog cholesterolgehalte of aderverkalking. Bovendien kwamen verouderingsklachten als botontkalking, slapeloosheid, depressies veel minder vaak voor. Dat bracht Van Bodegom tot de conclusie dat veel verouderingsziekten zoals wij die kennen, geen verouderingsziekten zijn, maar leefstijlziekten.

Nederland
De gevolgen van het verschil in leefstijl zie je ook in Nederland. Hoogopgeleiden leven niet alleen langer dan arme, lager opgeleide mensen, maar ze leven ook bijna 20 jaar langer in goede gezondheid. De eigen gezondheid heeft iedereen voor een groot deel zelf in de hand: niet roken, voldoende bewegen, voldoende fruit en groente, matig met alcohol en zorgen voor een goed gewicht. In Ontpillen: “Een gezonde leefstijl kan heel veel aspecten van het verouderingsproces afremmen of tegengaan. Toch zijn er maar weinig mensen die het lukt om hun leefstijl blijvend aan te passen. In plaats daarvan krijgen veel mensen veel pillen om symptomen van hun ongezonde leefstijl te onderdrukken.”

Vijftigduizend
‘Ontpillen’ gaat niet over een antibioticakuur of over een pijnstillertje, maar over pillen die mensen langdurig slikken, soms hun hele leven. Tegen hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte of antidepressiva. In Ontpillen: “In totaal slikken we in Nederland meer dan negen miljard pillen. (…) Gedurende hun hele leven slikken Nederlanders gemiddeld meer dan vijftigduizend pillen. En dat is alleen nog maar via de apotheek. Alle pillen die je koopt bij de drogist, zoals pijnstillers en vitaminepillen, komen daar nog bij.”

Redenen om te ontpillen
Van Bodegom geeft in zijn boek een aantal goede redenen om te ontpillen. Zo heeft een gezonde leefstijl een groter effect op je gezondheid dan een pil en bovendien heeft een gezondere leefstijl een gunstig effect op meerdere aspecten van de gezondheid. Dan hebben we natuurlijk nog de kosten en de bijwerkingen van medicijnen en tenslotte: velen denken onterecht dat met het innemen van de pil ook het probleem is opgelost.

Ken je lijf en krijg er grip op
‘Ontpillen’ gaat niet enkel, zoals de titel een beetje suggereert, over pillen. Het is een pleidooi om de kennis over het eigen lichaam te vergroten, om weer grip te krijgen op het eigen lijf, om via eenvoudige meters en desnoods met apps bloeddruk, bloedsuiker of stressniveau te kunnen bepalen. En om daarna te constateren dat een paar kleine aanpassingen in de leefstijl al veel invloed kunnen hebben. Maar let wel: bouw pillen niet af of stop er niet mee zonder overleg met de huisarts!

De leefstijlziekten
Van Bodegom behandelt vervolgens op heldere manier in meer dan 250 pagina’s de veertien belangrijkste leefstijlziekten: Van hoge bloeddruk, slapeloosheid en botontkalking tot diabetes, incontinentie en prostaatklachten. Steeds op dezelfde manier: de kwaal, hoe je het kunt meten, de pillen, op welke manier je kunt ontpillen en de belangrijkste inzichten in de kwaal.

Slot
Van Bodegom is geen tegenstander van pillen (“Het is fijn dat de pillen van de dokter er zijn, maar laten we ze bewaren voor als we ze echt nodig hebben”): hij is vooral voorstander van een gezondere leefstijl.

Ontpillen, Gezonder leven, minder pillen; David van Bodegom; Uitg. Atlas Contact; 2018; ISBN 978-990-450-3624-3