Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Olifanten van Catinka Kersten in nieuwe kunstruimte De Spelonk

Met de klok mee: Catinka Kersten, Bart Dirks en Roeland Merks

Als je het niet weet, loop je gemakkelijk voorbij aan kunstruimte De Spelonk (Valkenboslaan 74). Behalve als het buiten donker is, want dan valt je oog direct op de verlichte kamer van dit kleine en gloednieuwe initiatief, met nu drie grote slapende olifanten van Catinka Kersten.

Ze nodigen je door hun grootte en zachtheid uit om naar ze toe gaan, ze aan te raken, op ze te gaan liggen. De poezen van bewoners Roeland Merks en Bart Dirks slapen en spelen graag op ze. Catinka heeft iets met dieren en dierenverhalen. Meestal maakt ze werk van harde materialen, maar in dit geval is het juist de zachtheid die het werk bijzonder maakt. De titel: “Come to me when thou hast seen the elephants dance”, is een citaat uit The Jungle Book van Rudyard Kipling. Al eerder exposeerde ze de olifanten op plekken waar kinderen op ze konden springen en liggen, zodat ze door al die kinderliefde steeds platter werden. Ze heeft ze nu weer bijgevuld en ze blijven tot half januari in De Spelonk.

Delen met de buurt
Roeland en Bart, gepassioneerde kunstliefhebbers, wonen inmiddels 12 jaar op de Valkenboslaan. Als je hun huis binnengaat, kun je niet anders dan ademloos rondkijken naar de fascinerende kunstobjecten om je heen. Bijvoorbeeld een zeven meter hoge installatie van Pim Palsgraaf in een lichtkoker. En in het trappenhuis een ‘lekkage op bestelling’ van Lizan Freijsen, geïnspireerd door de schoonheid van vochtplekken, schimmels en korstmossen.
Begin 2020 konden ze een ongebruikt deel van het pand van de buren kopen. “Eigenlijk hadden we meer muren nodig om kunst op te hangen. Maar al gauw ontstond het idee om met de nieuwe benedenruimte iets te doen waardoor we kunst konden delen met de buurt.” En zo werden de twee vensters aan de straat de toegang tot kunstprojecten die Roeland en Bart met liefde aan de buurt presenteren.

Rafelrandjes
“We vinden het heerlijk om in Den Haag te wonen, en we hebben al in veel steden gewoond, ook in het buitenland. Den Haag is een prachtige stad met rafelrandjes, en daar houden we van. Hetzelfde geldt voor deze superfijne wijk. Hier voelen we ons heel erg thuis. Er gebeurt hier zoveel en er wonen zoveel creatieve mensen. Daarom vinden we het leuk om dit aan de buurt te geven. We hopen dat veel bewoners naar De Spelonk komen om naar binnen te kijken. We vinden het geweldig als veel nieuwsgierige neuzen tegen het raam worden gedrukt.”

Binnen kijken mag ook. Mail dan eerst even naar info@despelonk.nl. En op www.despelonk.nl kun je onder meer verder lezen over wat Catinka Kersten heeft geïnspireerd tot het maken van haar olifanten. Op instagram is De Spelonk te vinden als @de_spelonk_den_haag.