Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Autodelen met Coper Deelt

Coper Deelt is een initiatief van bewoners van de Copernicusstraat om via een coöperatie elektrische auto’s te delen. Ze hebben nu 10 maanden ervaring opgedaan met een auto. Het is ze goed bevallen en ze willen het project Coper Deelt graag uitbreiden. Ook belangstellenden uit andere straten van het Regentessekwartier zijn welkom.

Oproep in brievenbussen
In 2018 werd het zeer actieve straatcomité van de Copernicusstraat benaderd door de initiatiefnemer van ‘Vrijstraat’ Walter Dresscher om als pilot te starten met zo’n coöperatie. Doel was en is om door middel van het autodelen auto’s van de straat te halen en meer plaats te krijgen voor andere bestemmingen, zoals groen, speelgelegenheid, fietsparkeerplekken en bankjes. Een paar bewoners voelden wel voor een dergelijk initiatief, gingen verder in gesprek met Walter en deden een oproep in de brievenbussen. Een flink aantal mensen meldde zich aan, waarvan uiteindelijk zeven de coöperatie ‘Coper Deelt’ oprichtten. Ze werden bij de oprichting belangeloos ondersteund door het project ‘Wij zijn DEEL’ van Walther Dresscher.

Gezamenlijk bezit
Kees Spendel en Rick de Zoete, respectievelijk voorzitter en secretaris van Coper Deelt, leggen uit wat het principe is van een coöperatie. “De coöperatie least de auto en de leasemaatschappij zorgt voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Daar heb je dus geen omkijken naar. De auto is zonder reclame of logo, want het is ons eigen gezamenlijke bezit. Leuk is dat het ook de sociale contacten bevordert. Samen met mensen die je kent, bepaal je aan welke eigenschappen de auto die je wilt leasen moet voldoen. Gezamenlijk bezit betekent wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid, zowel voor de kosten als bijvoorbeeld om de auto af en toe een wasbeurt te geven of naar de garage te brengen.”

Geen winstoogmerk
“Als lid betaal je eenmalig een bedrag (tussen 300 en 500 euro afhankelijk van de auto), dat je binnen vijf jaar met rente terugkrijgt. Verder betaal je, als je de auto gebruikt, een uurprijs en een km-prijs. Daarin zijn de overheadkosten meegenomen. Met een speciale app reserveer en open je de auto. Verder is het de bedoeling dat we een eigen parkeerplaats en oplaadplek krijgen, maar dat zit nog in de pijplijn. En natuurlijk hebben we geen winstoogmerk.”

In alle straten twee auto’s
“Hoe mooi zou het zijn als in alle straten twee elektrische deelauto’s beschikbaar zouden zijn. Daarom willen we ons project graag uitbreiden, met meer deelnemers en meer auto’s. In principe is iedereen uit het Regentessekwartier welkom. En een beetje daarbuiten mag ook wel.”

Meer weten: www.coperdeelt.nl
Er is ook een coöperatie voor Heesterbuurt/Valkenbos: www.wijzijndeel.nl/den-haag/heestervalk/