Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Van Water naar Theater’, De Nieuwe Regentes presenteert Jubileumboek

‘Van Water naar Theater’,  geschiedenis van een Haagse Bad- en Zweminrichting

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Regentes werkte een fanatieke ploeg vrijwilligers het afgelopen jaar keihard aan een jubileumboek. ‘Van Water naar Theater’ vertelt de geschiedenis van de Haagse Bad- en Zweminrichting tot aan haar huidige functie als Theater voor en door de buurt.

Op 24 april 1920 werd de eerste steen gelegd van het gebouw aan de Haagse Weimarstraat. Na een moeizame start was De Regentes niet alleen het toneel van vrolijke freules die zich tijdens het badderen tegoed deden aan de taartjes van de lunchroom, maar ook van een keiharde strijd van de eigenaren om het hoofd boven water te houden.

Midden jaren dertig waren de kinderziektes overwonnen en brak een bloeiperiode aan voor De Regentes, die rond 1970 eindigde met de opkomst van de gemeentezwembaden en de toenemende verliezen van het badhuis. Vijftien jaar later nam de gemeente het zwembad over en rekte haar voortbestaan tot 1995. Het leegstaande gebouw trok hierop de aandacht van theatermakers uit de wijk en begon aan een nieuwe turbulente levensfase, die nu, na 25 jaar in rustiger vaarwater lijkt te komen.

Historicus Bert Alers deed voor dit boek twee jaar archiefonderzoek en voerde, geholpen door enkele vrijwilligers van De Nieuwe Regentes, talloze gesprekken met oud-zwembadmedewerkers, zwemkampioenen, theaterpioniers en theaterdirecteuren. De boeiende geschiedenis van dit gebouw en de bijzondere verhalen en belevenissen van gebruikers zijn te lezen in het met prachtige foto’s geïllustreerde jubileumboek, met daarin halverwege een keerpunt… Een waardevol document waarin het belang van behoud van erfgoed onderstreept wordt.

‘Van Water naar Theater’ is vanaf begin december te verkrijgen op www.denieuweregentes.nl of tijdens (beperkte) openingstijden aan de kassa.