Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Is ie het echt?! Mega zeldzame Kleine Kop-op-schotel in de duinen!

Ooit wel eens van de Kleine kop-op-schotel gehoord? Het heeft niets met duur servies te maken. Het is een zeer zeldzame, bedreigde paddenstoel die bijna nooit wordt gevonden. Natuurliefhebber Eric Wisse sprong daarom een gat in de lucht toen hij er een spotte. In onze eigen duinen nog wel!

Als je niet weet hoe dit zwammetje eruit ziet, zou je m zo voorbij lopen. Sowieso zou je ‘m als achteloze bezoeker niet zien. De Kleine kop-op-schotel is 1,5 tot 2 cm groot en ziet er niet uit als een paddenstoel zoals wij de paddenstoel kennen, namelijk met een steel en een hoed. De Kleine kop-op-schotel is een bolletje met een opening en ligt op een omhulsel, het schoteltje.

“Toen ik ‘m zag, had ik meteen het vermoeden dat dit de Kleine kop-op-schotel was. Ik kreeg de bevestiging na onderzoek van expert Leo Jalink. Wat een trofee! Deze zwam is zo ontzettend zeldzaam! Het is echt bijzonder om ‘m te vinden”, zegt Eric Wisse. Hij is vrijwilliger van de Werkgroep Ecologisch Beheer Westduinpark en is heel veel in onze duinen te vinden.

Lees het volledige verhaal over deze bijzondere vondst op de website van het Haagse Groen

(De foto is van Ruud Wielinga)