Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Bewoners kopen panden in eigen buurt op: ‘We willen de verloedering stoppen’

Verloedering, drugsgeld, hoge huren: veel wijkproblemen komen uit bij het vastgoed, ontdekten wijkbewoners in Regentes-Valkenbos in Den Haag. Daarom beginnen ze een heuse vastgoedclub die panden gaat opkopen. ,,Het gaat niet om geld’’, zegt mede-initiatiefnemer Piet Driest, ,,maar om een fijnere, mooiere wijk.’’

Buurtgoed Vastgoed is nog niet begonnen of 25 gelijkgestemden uit de wijk hebben zich al bereid verklaard om duizend euro te steken in het bijzondere en vrolijkmakende initiatief. Het moeten er zo ongeveer 500 worden om het komend jaar het allereerste buurtpand te kunnen opkopen.

Piet Driest heeft daar alle vertrouwen in. ,,Er is enorm veel enthousiasme in de wijk. Mensen willen graag wat doen. Ik ben zelf met vier andere grijze koppen zo’n twee jaar geleden WijWeimar begonnen en ik zie steeds weer hoeveel bewoners iets moois van deze buurt willen maken. Gaaf toch?”

Paar procentjes
Neem het leegstaande pand aan de Gaslaan bij stadspark De Verademing dat ooit een buurthuis was en daarna werd opgekocht door een Amerikaans bedrijf om er een kinderopvang in te beginnen. Het werd compleet werd ingericht, maar om duistere redenen gingen de de deuren nooit open. Inmiddels staat het pand alweer tien jaar leeg.

Of zie de leegstaande tandartsenpraktijk op de hoek van de Beeklaan en de Weimarstraat. ,,Die moet 250.000 euro opbrengen en dat zouden wij straks kunnen financieren’’, vertelt Driest. ,,Helemaal, of voor een deel als we banken als Triodos en ASN meekrijgen. En dan kunnen wij daar kopers of huurders gaan helpen die er qua prijs anders geen kans zouden maken.’’

Want dàt is het verschil. Beleggers en projectontwikkelaars gaan meestal voor maximale verdiensten. De investeerders van Buurtgoed Vastgoed krijgen hooguit een paar procentjes rendement ,,Zo kunnen we misschien ook ambachtswerk in de Weimarstraat krijgen of een leuke lunchroom. Daar zijn mensen best voor te porren en desnoods helpen we ze met een huurkorting.’’

Rotte kiezen
Of de zeer lokale vastgoedclub regelt elders in de buurt woonruimte voor gezinnen in een leegstaand pand, want daar is een schreeuwend gebrek aan. ,,Als je buitenstaanders hun gang laat gaan, dan hebben we straks vier woningen in een winkelpand. Dat willen we niet. Daar heeft helemaal niemand wat aan. Wij willen grip houden op wat er in onze eigen wijk gebeurt.’’

Rotte kiezen worden de lang leegstaande gebouwen in een wijk ook wel genoemd. Piet Driest gaat graag in de beeldspraak mee. ,,Een slechte tandarts zegt: trekken, die handel, en zet er vervolgens een plastic plaatsje voor in de plaats. Een goede tandarts renoveert het gebit, zodat het weer op orde is en er goed uitziet. Mag jij zeggen welke tandarts wij denken te zijn.’’

De komende maanden gaat het collectief ‘inspiratiebijeenkomsten’ houden, fietstochtjes door de buurt ook. De buurtbewoners hebben nu al deskundigen op juridisch, financieel of vastgoedvlak verzameld. Dat is het voordeel als heel de wijk je achterban is. In de lente volgt dan hopelijk de eerste aankoop. ,,We willen als buurt gewoon meer zeggenschap.’’

Het idee achter Buurtgoed Vastgoed is eenvoudig en ook eenvoudig begonnen: ,,Je houdt van je wijk, je loopt en fietst door je wijk en dan zie er panden leeg staan en verloederen’’, zegt Driest. ,,Of anders zie je ze opgekocht worden door de cowboys van het vastgoed die er vervolgens zes studio’s in proppen. Zulke ontwikkelingen zijn simpelweg niet goed voor de buurt.’’

Lees hier het volledige artikel in AD
Datum: 16-11-2020
Auteur: Lex de Jonge
Foto: Fred Leefland

 

Foto: Google Earth