Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verkeersintimidatie in het ‘Torremolinos’ van het drugstoerisme

Lawaaiactie Weimarstraat
Op zaterdag 5 september schijnt de zon uitbundig als bewoners weer in actie komen voor een veilige wijk. Een stoet fietsers vertrekt met veel lawaai; eerst drie keer het plein rond en dan de Weimarstraat in.

Bewoners weer in actie voor een veilige Weimarstraat

Het Regentesseplein staat vol met bewoners met de fiets aan de hand, klaar om te vertrekken. Een vrolijke boel. Burgemeester Van Zanen is net aangekomen en begroet iedereen met een elleboog. “Knappe, slimme, oude en jonge bewoners die zich zo inzetten, ik ben onder de indruk van wat bewoners doen.” Ook hij vindt vier coffeeshops, zo dicht op elkaar, veel te veel en ook hij vindt dat er shops moeten vertrekken uit de Weimarstraat. Het moet anders, het moet minder. Van Zanen zit nog midden in zijn kennismakingsperiode, en wil en kan niks beloven, maar wil wel laten weten dat ook hij uitkijkt naar discussies in de raad.

Verkeersintimidatie

Bart Beuving van WijWeimar trapt de actie af. “We zijn trots op onze wijk, er gebeurt heel veel en we wonen er fijn, maar we mogen onze ogen niet sluiten, want er zijn veel problemen. Vandaag gaat het over de verkeerssituatie, ofwel de verkeersintimidatie. We worden weggeduwd en van onze sokken gereden door knetterende scooters, maar de buurt is ook van ons, en wij willen veilig over straat.” En dan vertrekt de stoet met veel lawaai; eerst drie keer het plein rond en dan de Weimarstraat in, naar het hart van het ‘derde deel’: WijWeimar.

Als ik tovenaar was

De burgemeester komt daar als laatste aan en krijgt meteen de microfoon. Hij complimenteert degenen die deze actie organiseren met de wijze waarop ze het doen: “Het goede verhaal; zij vertellen hoe fijn je hier woont. Maar ze vertellen ook over de problemen die er al tientallen jaren zijn, zo begreep ik het. B&W en de raad herkennen én erkennen de problemen en achter de schermen gebeurt er al veel.” Van Zanen zegt dat hij geen ijzer met handen kan breken, en dat als hij tovenaar was … hij een andere baan had genomen. “Er is nog veel te doen, en het helpt dat jullie dat met zovelen doen.” Hij moedigt aan om, zoals vandaag, op een vrolijke, vriendelijke en duidelijke manier op te komen voor wat we allemaal willen: een leefbare buurt.

Vijf keer is scheepsrecht

“Vijf keer is scheepsrecht. U bent de vijfde burgemeester die met de problemen in de Weimarstraat te maken krijgt.” De laatste woorden van deze actie zijn van Ben Veen van WijWeimar, met een boodschap voor de burgemeester. “We hopen met z’n allen dat de straat van ‘Torremolinos van het drugstoerisme’ verandert in een veilige buurt. En ijzer met handen breken is lastig, dat klopt, maar dat is nu wel precies wat er in de wijk nodig is.”

Foto: Henriëtte Guest