Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Gesprek met Anneke van Leeuwen, energiecoach

De energiecoaches wonen in de wijk. Zij kennen de huizen in de buurt en weten wat diverse andere wijkbewoners al hebben gedaan. De energiecoach is een vrijwilliger. Hij of zij werkt onafhankelijk van leveranciers en er zijn geen verkoopvergoedingen van leveranciers aan energiecoaches. Vandaag een gesprek met energiecoach Anneke van Leeuwen.

Energiecoach worden

Anneke van Leeuwen: “Ik heb als buurtbewoner in 2015 mede geïnvesteerd in het eerste zonnepanelenproject in de buurt: Zon Der Gaslaan (collectieve zonnepanelen op het dak van de sporthal Gaslaan). Daar raakten we met een aantal mensen ook geïnteresseerd in het project Smart Homes: welke technieken zijn er om je huis slimmer en duurzamer te maken. Wim Schutte kwam met het initiatief van de energiecoaches, dat al bestond via HOOM (waar o.a. energiecoaches worden opgeleid, red.). Daarvoor krijg je een training van vier avonden. In onze buurt zijn acht coaches actief.”

Keukentafel

“Gemiddeld heb ik twee gesprekken per maand. We hoeven weinig aan werving te doen, mensen weten ons goed te vinden. Als een bewoner een verzoek voor een gesprek indient, komt een van ons op bezoek. Aan de keukentafel bespreken we dan je doel (wat wil je), we bespreken je situatie (wat heb je) en we vertellen uit eigen ervaring wat bepaalde ingrepen kunnen opleveren.
Belangrijk is dat wij regelmatig worden bijgespijkerd, want de technische ontwikkelingen gaan heel snel. Er zijn nu bijvoorbeeld ook zonnepanelen in diverse kleuren, die misschien veel beter bij je gevel of de kleur van je dak passen. Ook de isolatiematerialen worden steeds beter.

Bewoners die een gesprek met een energiecoach willen aanvragen, kunnen hiervoor een formulier invullen www.groeneregentes.nl/energiecoaches/


Energie besparen begint met isoleren, want …
de meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt.
Dit is een van de uitgangspunten van de vrijwillige energiecoaches in de wijk.

Op donderdagavond 22 oktober organiseert de Groene Regentes een bijeenkomst in WijWeimar waarop bewoners vragen kunnen stellen aan enkele energiecoaches over wat zij doen en hoe zij kunnen helpen bij het maken van keuzes. Ook interessant als bewoners overwegen zelf energiecoach te worden. De bijeenkomst zal ca. een uur duren. Dat gebeurt in verband met de coronamaatregelen in een kleine groep. Daarom is opgeven noodzakelijk!. Dat kan door een mail te sturen naar: info@groeneregentes.nl. Of te bellen of een app te sturen naar: 06 5357 9336 (Annemiek). Bij voldoende belangstelling zullen er twee bijeenkomsten zijn. De eerste start om 19.30 uur, de tweede om 21.00 uur. Plaats: WijWeimar, Noorderbeekdwarsstraat 218.
www.groeneregentes.nl/energiecoaches