Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ekoplaza: Let’s bake the world a better place

Waar vroeger de voor oudere wijkbewoners overbekende electrowinkel van Duivesteijn gevestigd was, is nu al meer dan 10 jaar de biologische supermarkt Ekoplaza te vinden aan de Weimarstraat 153-155. Eigenlijk bijzonder dat er van de vier Haagse winkels van dit concern er een in onze buurt staat.

Hoog tijd om in dit tijdperk van duurzaamheid en noodzakelijk klimaatbeleid eens te gaan praten met Peter Boin, bedrijfsleider van dit filiaal. Hij vervult deze functie nu ruim een jaar. Voorheen werkte hij onder meer in de Ekoplaza in het voormalige postkantoor met het mooie Escherschilderij in de binnenstad en in de vestiging in de Theresiastraat. “Het Weimarfiliaal is op dit moment de best lopende Ekoplaza in Den Haag. De coronacrisis heeft de omzet een flinke duw gegeven. Veel mensen die thuiswerken, komen nu hier winkelen,” zegt hij.

Succes in ReVa

“De buurt kent veel groenbewuste inwoners en die doen hun boodschappen bij ons. Kwaliteitsvol, biologisch voedsel is voor alle klanten natuurlijk aantrekkelijk. We zijn vooral trots op onze ruime en gevarieerde groenteafdeling. Opvallend is dat er nogal wat klanten van buitenlandse afkomst de winkel bezoeken, met name expats. Er komen ook veel klanten uit de omliggende wijken; een rol speelt dat je hier nog redelijk kunt parkeren. Onze producten zijn wel duurder dan die van een gemiddelde supermarkt, maar we garanderen de biologische kwaliteit en we willen dat onze leveranciers een goede prijs ontvangen. Biologisch boeren is gewoon duurder, maar we weten allemaal dat er grote veranderingen in de landbouw noodzakelijk zijn. Ekoplaza zit wat dat betreft op het goede spoor. Boeren moeten geholpen worden bij de omschakeling naar een meer verantwoord agrarisch ondernemerschap. Vervolgens moet er dan wel een goede prijs voor betaald worden. Samen met andere biologische bedrijven pleiten wij dan ook voor een btw-vrije status. Op die manier wordt het prijsverschil met de niet biologische supermarkten kleiner”.

Belangrijkste uitgangspunten

“We nemen onze verantwoordelijkheid voor duurzaamheid: zo min mogelijk plastic verpakking en alle verpakking recyclebaar. Onze producten zijn smakelijk en bevatten geen kunstmatige toevoegingen en E-nummers. Ze komen van dichtbij en zijn vers en beperkt houdbaar. Maar we vernietigen bijna geen producten over de datum. We doen mee met de Too Good to Go app: met tasjes afgeprijsd van € 9 naar € 3 en van € 18 naar € 6 verkopen wij producten die op die dag op de datum zijn. Overtollige, nog prima eetbare bananen gaan naar de Kentalis bakkerij, waar mensen met een arbeidshandicap er smakelijk bananenbrood van bakken. Een eerlijke prijs voor iedereen: transparant van boer tot bord. Voorts doen we veel aan voorlichting: zie de teksten bij de productschappen en de vele recepten voor gevarieerd eten die we verspreiden”.

Personeelsbeleid en toekomst

Bij deze winkel werken ongeveer 40 personeelsleden. Een aantal vaste krachten draagt de bedrijfsfilosofie uit en schoolt de nieuwe medewerkers. De bedrijfsleiders van Ekoplaza brachten onlangs een bezoek aan Hoeve Biesland in Delfgauw, een echt kringloop boerenbedrijf, waar ook de weidevogels weer floreren. Zien waar je het voor doet is belangrijk. Peter verwacht groei in de toekomst. Preventie en gezond eten worden steeds belangrijkere thema’s. Hij voelt zich thuis in zijn winkel in de Weimarstraat, al zou het mooi zijn als de winkeliersorganisatie BIZ meer kracht zou ontplooien voor de winkelstraat als geheel. En o ja, de bevoorrading vindt plaats in de vroege ochtend tussen vijf en zes uur en dus maar één keer per dag op een rustig moment. Ook dat is conform een uitgangspunt: onnodige vervoersbewegingen voorkomen.