Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Vishnu Nagar: religieuze hindoewinkel, alles voor Hindoestaanse feesten en rituelen

Wie bij Vishnu Nagar naar binnen loopt, waant zich even in een andere wereld. Kleurrijke beelden van hindoegoden, muren bekleed met bloemen, Indiase muziek, een waterval en de geur van wierook. Het is de winkel van de 27-jarige Akash Anroedh, speciaal gericht op de Indiase en Surinaamse Hindoestaanse doelgroep.

“Per jaar vieren Hindoestanen wel zo’n 20 feestdagen”

Feesten en rituelen

“Vier jaar geleden overleed mijn vader”, vertelt Akash. “Volgens het hindoeïsme moet je dan een heel jaar rouwen. Daar horen allerlei rituelen bij. Maar het was lastig om de juiste spullen daarvoor te krijgen. Zo ben ik op het idee gekomen om een winkel te beginnen met alles wat nodig is voor Hindoestaanse feesten en rituelen. Per jaar vieren Hindoestanen wel zo’n 20 feestdagen. Zoals Divali, het lichtjesfeest, en Holi Phagwa, het poederfeest. En dan heb je nog de geboortes en trouwerijen.” In 2017 opende Akash een kleine winkel in Rotterdam. Dat werd een succes. Eind vorig jaar opende hij zijn tweede winkel, aan de Regentesselaan 235-237 in Den Haag.

“Het is een beetje little India.”

Fabrieken in India

Drie keer per jaar reist Akash naar India om producten te kopen voor zijn winkels. “Ik laat alles zelf maken in fabrieken, afgestemd op de smaak van de mensen in Nederland. Die smaak is net wat ingetogener dan in India. Het moet wel in het interieur passen.” Rond feestdagen is het druk. Dan komen mensen uit heel Nederland hun spulletjes kopen, en zelfs uit Duitsland en België. De winkel wordt dan feestelijk ingericht, er is live muziek en er zijn hapjes en drankjes, al kan dat nu even niet vanwege corona. “Ook mensen die in India op vakantie zijn geweest komen hier graag. Die lopen dan rond, en zeggen: ‘Zo was het ook in India’.”