Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verdwijnen in de natuur in de loungehoek van Doestal De Verademing

Ook de Doestal viel helemaal stil met het de komst van de coronacrisis. Natuurlijk, de paarden bleven in beweging en ze werden goed verzorgd, maar dat was het. De beheerders van de stal besloten aan de slag te gaan met het opknappen van de binnenruimte. Voor de buitenzithoek kwamen via de gemeente uitgezaagde zitbanken van neergehaalde populieren bij Ockenburg beschikbaar.

En toen kreeg Yvonne Bienas, die ook als vrijwilliger bij de Doestal actief is, het briljante idee om een groot wandschilderij voor de achterwand van die buitenzithoek te maken. Yvonne komt oorspronkelijk uit Duitsland, volgde de Kunstacademie in Enschede en verhuisde later naar onze wijk. “Perspectief tekenen leerde ik al van mijn kunstzinnige vader, maar op de Academie leerde ik veel bij. Vaak schilder ik abstract, maar voor hier moest het iets anders worden. Ik wilde de ‘trompe-l’oeil’- techniek gebruiken om heel veel diepte aan het schilderij te geven.”

Op weg naar de eeuwigheid

Als je naar de schildering kijkt, verdwijn je als het ware in het oneindige. Je stapt een plankier op dat zich eindeloos verlengt op weg naar een duinlandschap. Twee paardjes van de Doestal figureren in de groene weide achter het water. Kijken naar dit beeld maakt je heel rustig. “Ik ben er tevreden over. Vooral die boom op de voorgrond heeft me heel veel moeite gekost. Je moest er doorheen kunnen kijken, dus het is een boom in lentedracht.” Het schilderij heeft geen titel nodig. Het spreekt voor zich.

Hoe verder met de Doestal

Inmiddels zijn de activiteiten met kinderen en met de oudere bewoners van Eykenburg gelukkig weer van start gegaan. Als je de stal wilt steunen, kijk dan op de website www.doestaldeverademing.nl. En kom vooral eens kijken naar het fraaie schilderij. Je hoeft hiervoor niet te reserveren.