Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Stoepplantjes determineren en botanisch stoepkrijten

“Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes, we zien ze niet eens. Maar ze zijn ook bewoners van de stad of het dorp waar we wonen. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden – het zijn taaie rakkers. En ze zijn belangrijk!”

Zo start de tekst van een leuk en leerzaam initiatief van de Leidse Hortus botanicus om eens aandacht te besteden aan die op het oog wat minderwaardige stoepplantjes. En voor sommige mensen slordig en ongewenst onkruid. Ook de gemeente haalt al dat groen tussen de tegels en tegen de puien van huizen geregeld weg. Een heel karwei, en misschien kan het ook wel een tandje minder.

Ook in ReVa

De Hortus denkt dat als kinderen én volwassenen wat meer over die stoepplantjes weten, de waardering voor deze hardnekkige groeierdjes vanuit de kleinste gaatjes en spleetjes groter zal worden. Een vanuit Frankrijk en Engeland overgewaaid initiatief om van de stoepplantjes de namen erbij te zoeken en deze met stoepkrijt aan te geven, heeft al veel navolging gevonden in het hele land. Misschien had men er tijdens de lockdown tijd voor en is er sindsdien meer aandacht voor de natuur en met name het kleine en nabije. Hoe dan ook, we vonden het interessant om ook in ReVa een gebiedje te onderzoeken op stoepplantjes en deze waar mogelijk aan te geven. En omdat stoepkrijt nu eenmaal niet blijvend is, maakten we er enkele foto’s van.

Op de website van de Hortus kun je meer informatie vinden, waaronder ook 52 afbeeldingen van stoepplantjes: www.hortusleiden.nl/onderwijs/stoepplantjes-1. In het najaar komt er een boekje uit: ‘Minigids stoepplantjes’ van de KNNV. Ook kun je op je telefoon gratis determinatie-apps opladen.