Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Boeken Berlage

Op de hoek van de Mient en de Valkenboskade, op de grens van ReVa, staat het kunstwerk ‘Boeken Berlage’ van Adrie Bruijs. Dat het beeld, een ode aan Berlage, hier staat, had nogal wat voeten in Heesterbuurtse aarde. De jarenlange juridische strijd tussen wijkberaad Heesterbuurt en de Haagse Welstandscommissie over de exacte plaats werd er al snel eentje van het kaliber ‘hoe klein een grote gemeente kan zijn.’

Berlage Bank

De Heesterbuurt is in 1914 ontworpen door de architect Herman Pieter Berlage (1856-1934). Harrie Zuidersma, de inmiddels overleden voorzitter van Wijkberaad Heesterbuurt, wilde dit honderdjarig bestaan van de buurt feestelijk herdenken. Zo realiseerde een groot aantal wijkbewoners de mozaïekbank ‘1914 – 100 jaar Heesterbuurt en 100 jaar H.P. Berlage – 2014’. Die bank aan de Mient, hoek Kamperfoeliestraat, was trouwens een ontwerp van Zuidersma zelf.

Geschenk

Begin 2013 kwam wijkberaad Heesterbuurt in contact met huisarts-kunstenaar Adrie (A3) Bruijs. Dat gesprek leidde al snel tot het voorstel een beeld van Bruijs te plaatsen, op de hoek van de Valkenboskade en de Mient, zeg maar tegenover die mozaïekbank een paar honderd meter verder. Het beeld, dat zou refereren aan het belang van Berlage voor de wijk, was een geschenk van Bruijs aan de wijk. Adrie: “Al in 2014 was het klaar en stond het hier in de achtertuin te wachten tot het geplaatst kon worden.”

Welstand

En dat wachten duurde even, want de Welstandscommissie was fel tegen de genoemde locatie. Het beeldje van 120 cm hoog en 40 cm breed zou namelijk de ‘monumentale as’ van de Mient en de overgang naar de Valkenboskade verstoren. Dat een fors trafohuis en twee elektriciteitskasten daar vlak in de buurt stonden, was geen argument volgens de Welstandscommissie. De jarenlange strijd eindigde november 2016 bij de Hoge Raad, waar het wijkberaad aan het kortste eind trok.

Alsnog verplaatst

En toen werd het beeld ‘Boeken Berlage’ juli 2017 alsnog, o ironie, door een communicatiefoutje geplaatst op de locatie die het wijkberaad oorspronkelijk voor ogen had. De Welstandscommissie greep meteen in en nu staat “Boeken Berlage’ een paar meter verder. Bruijs: “Ja, het was gedoe, maar ik moet zeggen: op deze plek komt het beeld wel mooier uit, zo naast dat schuin aflopende voetpad.”

Adrie Bruijs

Huisarts-beeldhouwer en iconenliefhebber Adrie Bruijs leerde het vak een jaar of vijftien geleden bij de Voorburgse kunstenaar Frans Kokshoorn, bekend van zijn bronzen figuren op de fiets. “Beeldhouwen geeft enorm veel voldoening, maar wel in combinatie met mijn werk als huisarts. Hele dagen fulltime hakken in marmer of steen lijkt me niks. Maar, toegegeven, ik ben wel erg productief en de afgelopen periode maakte ik een beeld of tien. Dan staat het hier vol. Ik geef ze aan vrienden of relaties.” De website www.brays-design.nl geeft een overzicht van het werk van deze erg bescheiden kunstenaar.

Boeken Berlage

‘Boeken Berlage’, staat aan de voorzijde van dit boekenbeeld gegraveerd. En ja, niet enkel zijn tienallen boeken óver Berlage verschenen, hijzelf schreef er ook de nodige, zoals het bekende ‘Schoonheid in Samenleving’ dat bij Bruijs in de kast staat. “Normaal ben je als beeldhouwer vooral aan het hakken. Dat is ook het aardigste om te doen, maar bij dit beeld was ik voornamelijk aan het zagen. Het werd uiteindelijk een sierlijk, wat vrouwelijk ‘boekenkastje’. Met wat goede wil herken je er ook twee borsten en twee stevige billen in. Ja, wel lollig om zo’n geintje in een beeld te verwerken.”