Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Afscheid Janny van wasserette Weimar

Janny met links vriendin Anneke

Wie kent haar niet: Janny van Wasserette Weimar. Op zaterdag 18 juli sloot zij na ruim 32 jaar voor de laatste keer de deur van de wassalon achter zich. Janny was zeer geliefd bij haar klanten en zal door hen ontzettend gemist worden. En dat missen is wederzijds.

Moeilijke beslissing

Eigenlijk zou Janny per 1 augustus stoppen, maar zij moest dat wegens gezondheidsredenen eerder doen. “Begin juli kreeg ik een zware longontsteking waardoor ik in het ziekenhuis terecht kwam. De beslissing om eerder te stoppen was moeilijk, want ik wilde graag afscheid nemen van mijn klanten. Helaas is dat – op een paar na – niet gelukt.”

“Veel klanten ken ik al jaren. Ik heb ze zien trouwen en kinderen krijgen.”

De leukste baas

Eind jaren tachtig kwam Janny in Wasserette Weimar werken. “De baas waar ik toen voor werkte had drie zaken en hij vroeg of ik in zijn wasserette in de Weimarstraat wilde werken. Ik wist al snel klanten te binden, waarvan een groot aantal jarenlang bleef komen. Mijn baas, Wil Voerman, was een ontzettend fijne man om voor te werken. De leukste baas die ik gehad heb. Toen hij zijn zaken verkocht vond ik dat heel erg.” Helaas ging de nieuwe eigenaar failliet en ging Janny werken in een wasserette op de Regentesselaan. Ook daar had ze een leuke tijd. Als ze door een nieuwe eigenaar van Wasserette Weimar wordt gevraagd daar weer te komen werken, keert Janny terug naar de Weimarstraat. En daarmee ook naar haar voormalige klanten.

Extra service

“Veel klanten ken ik al jaren. Ik heb ze zien trouwen en kinderen krijgen. Een jonge vrijgezel die wekelijks zijn wasje bracht, stond jaren later weer in de wasserette, met zijn vrouw! Eén bezoeker was wel heel erg speciaal: buurthond Live kwam iedere dag een hondenkoekje halen dat ik achter de toonbank had liggen. Ik deed mijn werk met veel plezier en liefde. Ik maakte met iedereen een praatje en ik was altijd eerlijk en correct tegen klanten. Ik kocht vaak wasmiddel voor bijvoorbeeld de zwarte of witte was. Dat betaalde ik uit eigen zak, ik vond het fijn om extra service te bieden.”

Toekomst

Het zal wennen zijn om niet meer naar de wasserette te gaan. Maar stilzitten zal Janny niet. “Ik blijf twee dagen op mijn twee jongste kleinkinderen passen. Ook staat een verhuizing in de planning om dichter bij mijn kinderen en hun gezin te kunnen zijn.”

Dankbaar

Op haar laatste werkdag werd Janny verwend met een bos rode rozen van de bakker, een mooie orchidee van een klant en een warme omhelzing van de kapper. Ze vindt het ontzettend jammer dat ze niet van iedereen afscheid heeft kunnen nemen. Maar ze laat weten: “Ik heb fantastische jaren gehad met ontzettend lieve klanten en daar ben ik dankbaar voor!”
Heeft u geen gedag kunnen zeggen tegen Janny? Dat kan alsnog door een e-mail te sturen naar redactie@konkreetnieuws.nl. Dan sturen wij uw bericht naar haar door.

Een klant: “Janny werkte keihard om de vele zakken met was te verwerken. En was nooit te beroerd er eentje extra te doen. Ze was altijd geïnteresseerd in anderen, maar vertelde ook graag over haar kleinkinderen. En Janny had een duidelijke mening over de verpaupering van de Weimarstraat. In al die jaren was ze hét gezicht van de wasserette!”