Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Schone Bakkes: Haagse creatieven maken spatmaskers

Jarno Burger (grafisch kunstenaar) en Tanja Busking (videographer) bedachten eind maart dat zij met hun kennis en vaardigheden misschien een bijdrage konden leveren om de groeiende tekorten aan onder andere spatmaskers in de zorg te verkleinen. Ze zetten hun ideeën daarover op Facebook. En kregen een ongelooflijke respons.

Jarno en Tanja wonen in de Ampèrestraat en werkten normaal in de DCR Broedplaats in het Energiekwartier. Ook zij kampten plotseling met afgeblazen klussen direct na het uitroepen van de lock-down. Ze dachten na over alternatief en zinvol werk. Zo kwamen ze op het ontwikkelen van 3D-geprinte spatmaskers. Een 3D-printer hadden ze al.

Storm

Hun oproep binnen de creatieve community in Den Haag om mee te helpen, bracht een storm aan reacties teweeg, ook van ver buiten Den Haag. Een week na de start waren er 100 3D-printers beschikbaar gesteld, waarmee in de regio zo’n 30 makers spatmaskers produceerden. Ze doopten het project ‘Schone Bakkes’. Landelijk zijn er al 460 makers, die zelf met de kennis van Schone Bakkes aan de slag zijn gegaan en soms ook hun eigen initiatieven opzetten. Ook internationaal inspireert Schone Bakkes, getuige de vragen om informatie uit landen als België, Frankrijk en Italië.

Schone Bakkes Den Haag

Met hun veelzijdige expertise (technische experts, productieleiders, fondsenwervers, communicatie-experts) zetten de mensen van Schone Bakkes Den Haag zich in voor veiliger werkomstandigheden in de zorg. Verschillende werkplaatsen hebben zich aangesloten. De TU Delft stelde tientallen printers beschikbaar, en ook het bedrijfsleven met relevante kennis en technologie op dit gebied bood hulp aan. Diverse leveranciers doneerden materialen. Via Fonds 1818 en GoFundMe kwam geld binnen.

Veiliger werken

Het spatmasker is doorontwikkeld uit een ontwerp van universiteitsstudenten uit Singapore. Schone Bakkes stelt de maskers gratis ter beschikking aan verzorgingshuizen, thuishulp en kraamzorghulp in de regio Den Haag. Het spatmasker is zo secuur mogelijk geproduceerd. De makers worden daarbij ondersteund door een medisch protocolgroep. Met een UVC-lichtbak worden de maskers gereinigd voor verpakken en verzenden. Medio mei werden tweeduizend maskers verstuurd naar aanvragers. Schone Bakkes wil er in totaal 4200 maken. Het spatmasker is overigens niet geschikt voor gebruik in ziekenhuizen.

Volgende fase

De TU Delft heeft aan de makers een ruimte beschikbaar gesteld, die inmiddels een soort fabriekje is geworden met een complete assemblageketen, inclusief de reinigings- en verpakkingsfase. “We hebben de afgelopen weken zo ontzettend veel geleerd,” vertelt Tanja. “Deze kennis willen we wereldwijd doorgeven. We zijn nu alles aan het vastleggen, alle kennis en ervaring, technische know-how, protocollen, kortom alles wat nodig is om tot dit resultaat te komen. Mocht er – onverhoopt – weer een griepgolf komen, dan kunnen makers van over de hele wereld dit vrij gebruiken”.
Meer informatie: www.schonebakkesdenhaag.nl