Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Houtwinkel Zaag: Vertrouwd maatwerk

Ze hebben het druk. Heel druk. Sinds premier Rutte zijn coronamaatregelen afkondigde, loopt het storm bij houtwinkel Zaag. Eigenaren Dennis van Poelgeest en Kees van Spaandonk weten niet wat hun overkomt: “Iedereen is aan het klussen.”

Stukje zagen

De geschiedenis van doe-het-zelfwinkel aan de Laan van Meerdervoort 258 gaat terug tot 1957. “We waren een van de eerste houthandels in Den Haag”, vertelt Dennis. Zelf werkt hij er bijna 28 jaar, Kees nog iets langer. Oud-medewerker Nico, nu met pensioen, zat er zelfs 48 jaar. Dennis: “Ik was leerling autoschadehersteller en ik zocht een baantje. De winkel zocht een chauffeur om bestellingen weg te brengen. Achter in de winkel stond de oude Nico te zagen. Af en toe mocht ik ook een stukje proberen. Dat beviel me wel. Nico zei: Jij blijft in de winkel, ik zoek wel een andere chauffeur.”

Mond-tot-mondreclame

In de jaren 60 werd de houthandel een Hubo. Dat liep jaren prima, tot de winkel failliet ging. Dennis: “Het pand was al helemaal leeggehaald, maar ik ben met de deurwaarder gaan praten. Ik kon de voorraad terugkopen en zo hadden we weer een volle winkel.” In 2018 gingen ze verder onder eigen naam. “Wij wilden meer maatwerk leveren en zelf ons assortiment bepalen”, zegt Dennis. De winkel is gespecialiseerd in kasten op maat en computergestuurd frasen. “Het mooie is dat ik er nooit reclame voor heb hoeven maken. Mensen kennen ons en mond-tot-mondreclame doet de rest.”

Van niets iets maken

Het leukste aan zijn werk? Daar hoeft Dennis niet lang over na te denken: “Van niets iets maken. Dat de klant binnenkomt met een tekeningetje en dat er uiteindelijk een meubel staat. Of dat een klant komt met een zaagopdracht voor zes platen. Dan is het voor mij de sport om het zo te zagen dat het toch uit vijf platen kan.”