Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Meiden in de Hondiusstraat

Rachida Balhadj is sinds w jongerenwerker bij Voor Welzijn, en werkt vooral vanuit het pandje aan de Hondiusstraat. Dat is inmiddels opgeknapt en staat fris in de verf. Eerder was ze zorgbegeleider bij een VMBO-school in West. “Hartstikke leuk werk, maar het onderwijs vond ik op een bepaald moment te beperkt. Er zijn veel regels en ik wilde graag meer buiten de school doen, en meer doen in de wereld van kinderen.”

Naar Rachida
De moeders van de moedergroep op woensdagochtend in ‘Hondius’ vertelden Rachida dat zij zich wel eens zorgen maakten over hun dochters, en voor hen een veilige plek wensten. Met iemand die ze kunnen vertrouwen en met wie ze over persoonlijke en intieme dingen kunnen praten. Rachida: “Dat doen deze meiden thuis niet zo, het is niet zo vanzelfsprekend, en dat weten hun moeders. Ruimte maken om over dingen te praten, dat is precies wat ik belangrijk vind en zo graag wilde doen. Over verliefdheden, seksualiteit, sociale media. Ik zag bij de kinderen op school hoe lastig dat is, én ik ken het van mezelf.” De animo was groot en in maart was de eerste keer van de woensdagmiddag-meidengroep, de een vertelde het de ander en zo ging het door: “Ga naar Rachida!”

Praten en meer..
Ze kijken samen filmpjes, gaan op stap, praten over van alles, met elkaar en met Rachida. En ze doen veel, in het Hondiusgebouwtje en ook daarbuiten. Dans bijvoorbeeld, in De Nieuwe Regentes. “Door te dansen kom je lekkerder in je vel te zitten, je voelt je vrijer en ontdekt dingen die je niet van jezelf kende.” De meiden verfden ook vogelhuisjes om ze samen met bewoners uit de buurt, de Hondius groengroep, op te hangen.
Eind december organiseerden ze een bingo voor de ouderen in de Regenvalk. En ze kookten er een keer voor hen. Rachida: “Een hele klus: hoe pak je dat aan, wat heb je nodig, wie doet wat. Zo leer je samenwerken en ook opkomen voor jezelf, leren om te doen wat je graag wilt en je niet onder laten sneeuwen.”

Meiden centraal
Rachida: “Wat vooral belangrijk is, is dat die meiden centraal staan. Van huis uit leren ze om volgzaam en bescheiden te zijn, hier leren ze voor zichzelf op te komen en ontdekken ze talenten waar ze geen weet van hadden. Ze leren wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Dat is vaak meer dan ze denken.” En de moeders die voor hun dochters een veilige plek wensten zijn onder de indruk. “Ik bel aan het eind van de middag altijd op om te vertellen dat hun dochter onderweg is naar huis. En ze weten dat ik betrouwbaar ben, dat is heel belangrijk.”

Vertrouwen is de basis
En daar raakt Rachida precies de kern van het welzijnswerk: de basis is vertrouwen, en een relatie die blijft. “Kinderen van nu worden zonder dat volwassenen het weten beïnvloed door influencers. Een jonge vrouw bijvoorbeeld, die dure kleding aanprijst en zo laat zien hoe je als vrouw zou moeten zijn. Maar er zijn gelukkig ook influencers, die juist laten zien dat je als meisje zoveel meer kan zijn. Ik weet wel wat ik die meisjes gun.”