Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Haags Verhaal in Dienstencentrum Copernicus

Haags Verhaal wil grenzen tussen groepen in onze stad doorbreken. Het verleidt mensen kennis te maken met andere groepen bewoners met wie ze wel iets gemeen hebben, maar met wie ze toch niet snel in contact komen. Haags Verhaal doet dat met verhalenbijeenkomsten en met een groepsfotoproject. Op 16 februari ontmoetten Oud(er) Roze en Queer elkaar in Dienstencentrum Copernicus.

Mening bijstellen
Mensen uit de ene groep hebben vaak een afgeronde mening over mensen uit de andere groep. Die mening kan door een ontmoeting worden bijgesteld en er kan een beter begrip over de ander ontstaan. “Dat verruimt je blik en dat maakt naar mijn mening onze samenleving mooier,” zegt Astrid Feiter, die al vanaf 2018 rondreist met Haags Verhaal.

Verhalen en foto’s
Het project brengt de stad in beeld met verhalen van mensen uit verschillende groepen en met 155 groepsfoto’s. Daarbij worden zoveel mogelijk mensen betrokken, van de nieuwkomer tot de thuisblijver, van jong tot oud, van hoog tot laag, van moeilijk tot makkelijk. Zo komen 3000 Hagenaars en Hagenezen in beeld, uitmondend in een fotoboek met foto’s van vaste fotograaf Piet Gispen. Aan het eind komt er een rondreizende foto-expositie, met een slotmanifestatie waarvoor alle gefotografeerden worden uitgenodigd.

Boksschool Haagse Directe
Inmiddels heeft Haags Verhaal al heel wat maandelijkse verhalenavonden georganiseerd, zoals de ontmoeting van Brassband Legendairs met de Koninklijke Haagse Harmonie, Expats meets Vluchteling, de Hoge Raad en de Haagse Wetswinkel, Sociëteit De Witte en het Vadercentrum. Het aprilnummer 2019 van KonkreetNieuws besteedde aandacht aan een van deze avonden, namelijk de ontmoeting van leden van boksschool De Haagse Directe aan de Newtonstraat met die van de Dao Lu-school Fire Dragon aan de Beeklaan.

Frank en Riyaz
Op zondagmiddag 16 februari vertelden Frank en Riyaz hun levensverhaal. Frank is van de Roze Soos Samen, een maandelijkse bijeenkomst voor oudere homo’s en lesbiennes. Riyaz is van The Hang Out 070, huiskamer voor LHBT-jongeren, en Queer The Hague. De bijeenkomst vond (bij uitzondering overdag) plaats in Dienstencentrum Copernicus aan de Daguerrestraat, ook de plek waar de leden van de Roze Soos Samen bij elkaar komen. Een levensverhaal dat ging over de thuissituatie als kind, het schoolleven, studies, eerste verliefdheden, coming out, werken, leven en de huidige situatie. Beiden moesten een vaak pijnlijke en eenzame weg gaan tijdens hun ontwikkeling om uiteindelijk tot een punt van vrije en zelfstandige keuzes te komen.

Queer
Volgens Riyaz is Queer toch een lastig te omschrijven begrip. Het is een parapluterm voor LHBTQ+, waarbij gender staat voor ieder die niet als hetero door het leven kan of wil gaan. “Op queerfeesten ben je op een veilige plek en mag je komen zoals je je wilt laten zien.” Op de keper beschouwd bleken beide gesprekspartners helemaal niet zo ver uit elkaar te liggen. Of beter gezegd: helemaal niet. En dat is het uiteindelijke doel van het Haags Verhaal.

Foto: Piet Gispen