Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Regentes 100 jaar van Water naar Theater

Op 24 april 1920 werd de eerste steen gelegd van De Regentes aan de Weimarstraat, destijds de grootste overdekte zwem- en badinrichting van Europa. Daar gaat Theater De Nieuwe Regentes dit jaar uitgebreid aandacht aan besteden.

Grondige wasbeurt en zwemles
Jarenlang konden buurtbewoners zonder douche bij De Regentes terecht voor een grondige wasbeurt in (stort)baden, onder de douches en in de sauna. In De Regentes kregen duizenden Hagenaars hun eerste zwemles. In de jaren 90 voldeed het zwembad niet meer aan de eisen van de tijd en moest het de deuren sluiten.

Open, dicht en weer open
In 2001 kreeg De Regentes definitief een nieuwe bestemming als theater. Na sluiting door bezuinigingen op cultuur in 2012, opende De Nieuwe Regentes in 2013 met de inzet van 100 vrijwilligers uit de buurt weer de deuren. Inmiddels vervult het theater een belangrijke buurtfunctie en is het met haar diverse programma complementair aan het aanbod in de stad.

Behoud van erfgoed
Artistiek leider Laudie Vrancken: “Samen met oud-bewoners van het pand, bezoekers, buurtbewoners, partners, aankomend en gevestigde (podium)kunstenaars, vrijwilligers en medewerkers wil DNR het 100-jarig bestaan van het gebouw groots vieren. Daarnaast onderstrepen we met het jubileum het belang van behoud van erfgoed en de meerwaarde van de culturele ontmoetingsplek die wij als theater voor en door de buurt, op de scheidslijn van ‘zand en veen’, vormen. De (Nieuwe) Regentes laat al 100 jaar onvergetelijke indrukken achter en daar willen we graag nog heel lang mee verder.”

Programma
Het is uniek dat het gebouw steeds weer een doorstart maakt en een belangrijke functie heeft voor buurt en voor de stad. Het geplande verjaardagsfeest op 24 april met een Zand en Veen jubileumvoorstelling, expositie, boek, documentaire en meer, wordt verschoven naar een latere datum.

Foto: De Nieuwe Regentes