Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ciara, Dennis, Ellen Stormschade en de verzekering

De drie grote stormen Ciara, Dennis en Ellen, hebben met hun windkracht flink wat stormschade veroorzaakt. Stormen zullen vaker voorkomen in onze regio. Vooral schuttingen zijn schadegevoelig. Waar het KNMI van storm spreekt bij windkracht 9, hanteren verzekeraars windkracht 7 vaak als minimumgrens.

Schade aan en rondom woning
De langsrazende stormen zorgden (mede door omgewaaide bomen en losgeraakte takken en dakpannen) voor schade aan woningen en auto’s. Bij schade aan de woning is er een beroep te doen op de opstal- of inboedelverzekering. Schade aan losse onderdelen in en om de woning, zoals een barbecue en tuinmeubelen, wordt vergoed vanuit de inboedelverzekering.

Opstal
De opstalverzekering biedt een dekking voor schade aan de woning en alles wat aan het huis nagelvast zit, zoals rolluiken en het dak. Stormschade wordt ook in de minst uitgebreide dekking meegenomen door de verzekeraar. In de meeste gevallen zal voor stormschade een beroep worden gedaan op de opstalverzekering. Dat betekent dat bewoners bij schade aan een huurwoning naar de huurbaas kunnen stappen. In het geval van schade aan losse spullen die onder de inboedel vallen, gaat dat natuurlijk niet op.

Soms geen vergoeding stormschade
Wel zijn er uitzonderingen. Kon de schade voorkomen worden, dan zal er geen vergoeding worden uitgekeerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij slecht onderhoud aan de woning, het niet goed sluiten van ramen of deuren of het in de tuin laten staan van spullen die kunnen om- of wegwaaien op het moment dat bekend is dat er storm op komst is. De schade wordt dan gezien als eigen schuld. Ook wordt niet alle waterschade vergoed. Zo valt schade door grondwater, overstroming bij het doorbreken van de dijken en sluizen, kades en waterkeringen niet onder de dekking.

Hoe zit het bij schade aan auto?
Als er door een storm schade ontstaat aan de auto, dan is hiervoor geen beroep te doen op de opstal- of inboedelverzekering. Voor deze schade is er de autoverzekering. Alleen met een WA-beperkt-casco-verzekering en een allriskverzekering zijn kosten door stormschade gedekt. Het claimen van schade die is ontstaan door storm, heeft vaak geen invloed op de schadevrije jaren.

Schuttingen
Of een verzekeraar (deel van) schade aan een schutting vergoedt, hangt af van de vraag op wiens erf de schutting staat. Staat deze op de erfgrens, dan zijn de woningeigenaren allebei verantwoordelijk. Dat betekent dat de buren de schadekosten fiftyfifty op zich nemen. Hoe groot de vergoeding is, kan dan wel voor beide buren verschillen. Verzekeraars vergoeden de schade aan de hand van jaren en afschrijfpercentages die zij op hun afschrijvingslijst hebben staan. Zo kan de ene verzekeraar na tien jaar geen vergoeding meer bieden, terwijl de andere dat nog wel doet.

Stormschade melden
Meld stormschade zo snel mogelijk bij de verzekeraar en bespreek wat te doen. Noodvoorzieningen treffen om verdere schade te voorkomen, of de boel juist de boel laten zodat de experts de schade kunnen opnemen? Het is altijd verstandig om foto’s te maken van de schade. Stuurt de verzekeraar een expert langs, bijvoorbeeld een glaszetter, loodgieter of timmerman, dan zal de verzekeraar de kosten direct aan het schadebedrijf uitkeren. Wel geldt bij stormschade een apart eigen risico; het bedrag dat de verzekeringnemer eerst zelf moet betalen voordat de kosten vergoed worden.

Foto: Omroep West