Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Cascade’ spuit -hopelijk- in april weer

Wat is er aan de hand met het monument ‘Cascade’, het kunstwerk van de bekende Wassenaarse kunstenaar Hubert Hierck in het Verversingskanaal bij de Electriciteitsfabriek? Al maanden doet het niet wat het moet doen, namelijk zich als fontein gedragen en water spuiten.

Fonteinseizoen

In het voorjaar van 2018 wordt de fontein op verzoek van enkele bewoners en de dierenambulance stilgezet, omdat eenden er een nest onder hebben gemaakt. Maar nu, tijdens de winter en het vroege voorjaar 2020, is er (nog) geen nest of eend in nood te bekennen. Een persbericht van de gemeente van 4 maart verklaart het een en ander: “Wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) opende vandaag het fonteinseizoen in Den Haag. Dat deed hij door de iconische fontein in de Hofvijver weer aan te zetten met een symbolische druk op de knop. De Haagse fonteinen worden iedere winter uitgezet om ze te beschermen tegen de vrieskou en om ze goed schoon te maken. (…) Daarmee is het Haagse fonteinseizoen 2020 van start.”

Voor sier en verkoeling

Volgens de gemeente gaan de meeste fonteinen in de eerste week van april weer aan, hopelijk dus ook ‘onze’ Cascade. Tenzij een watervogel weer roet in het eten gooit. De waterspuwers zijn er vooral voor de sier, maar geven op warme zomerdagen ook een welkome verkoeling. De fonteinen kunnen door medewerkers van de gemeente op afstand worden bediend met de mobiele telefoon.

Verbrandingsoven

Hierck kreeg de opdracht van ‘Openbare Werken’ van Den Haag om de voltooiing van de nieuwe gemeentelijke verbrandingsoven in 1970 te markeren met een opvallend voorbeeld van moderne kunst. Het werk is van roestvrij staal, maar door alg-afzetting wordt hij steeds weer zwart. Net zo mooi.

Foto: Piet Vernimmen