Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

NOOK: kunst voor iedereen

Toen Cila d’Oliveira en Cristina Martins elkaar ontmoetten, was er meteen een klik. Allebei een Portugese achtergrond, dezelfde interesses, op dezelfde plekken geweest. Ze leken zelfs op elkaar! Geen wonder dat ze besloten samen verder te gaan. Cila is zakelijk sterk, Cristina tekent en illustreert. Cristina: “In Portugal heb je galerietjes met alleen maar illustraties. Een walhalla! Die open sfeer, low profile, met een lekkere bank: dat wilden wij ook in Den Haag.”

Knus hoekje

Cila’s oog viel op het pand op de hoek van de Weimarstraat en de Suezkade. Het licht is er mooi, de akoestiek geweldig. Ze nam er haar intrek en NOOK was een feit. ‘Nook’ betekent knus hoekje. “Precies wat we zijn”, zegt Cristina. “Geen chique galerie, maar een plek waar iedereen binnen kan lopen.” In de winkel hangen illustraties van 10 Portugese en Nederlandse kunstenaars. Originelen, maar ook prints van goede kwaliteit. Van ansichtkaarten tot grote werken voor aan de muur. Daarnaast verkoopt NOOK producten van kleine Portugese bedrijfjes: aardewerken schalen, houten snijplanken, sieraden. Cristina: “Iedereen kan hier iets bijzonders vinden. En overal zit een verhaal aan vast. Dat vertel ik graag.”

Steeds iets nieuws te ontdekken

Plannen voor de winkel zijn er volop. Cristina: “Mensen vragen me vaak: hoe kom je op het idee voor een tekening? Dat bracht mij op het idee om workshops te geven. Cila is bezig met coachingreizen naar Portugal. We organiseren voorstellingen waarin schrijvers en muzikanten een verhaal maken bij tekeningen. Verder doen we een project met kinderen van de Galvanischool. We willen graag een creatief laboratorium voor de buurt zijn. Waar mensen elkaar ontmoeten en dingen uitproberen.” Cristina en Cila gaan regelmatig naar Portugal voor nieuwe spullen. Zo blijft er steeds iets nieuws te ontdekken.