Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Meer groen? Zelf doen!

Het echtpaar Hanneke van Veen en Rob van Eeden (beiden ook van de Vrekkenkrant) proberen op veel manieren de wereld een beetje mooier en beter te maken. Sinds een paar jaar wonen ze vlakbij de Valeriusstraat, die ze onder het motto ‘Meer Groen? Zelf doen!’ hebben helpen te vergroenen. Daarvóór woonden ze lange tijd in ReVa, waar ze zich hebben ingespannen om de wijk groener en grappiger te maken.

Guerilla gardening en potholes

Jaren terug verschenen in ReVa ineens op verschillende plekken mini-tuintjes, met huisjes, hekjes, kaboutertjes, diertjes, smurfjes en wat er maar aan klein grut beschikbaar was. In een holle boom of in de ruimte van een missende stoeptegel. Zogenaamde ‘potholes’, een ludieke vorm van ‘guerilla gardening’, ongevraagd groen aanbrengen door bewoners in hun omgeving. Dat de potholes naar verwachting geen lang leven beschoren zijn laat zich raden, “en daar moet je ook niet verdrietig om zijn”, zegt Hanneke. “Toen we de eerste pothole aanlegden, vonden we het wel een beetje spannend. Maar in de loop der tijd hebben we er een heel stel gemaakt. Opa’s en oma’s komen er speciaal met hun kleinkinderen naar kijken.”

Groen

Toen ze in Duinoord kwamen wonen, beplantten ze samen met andere vrijwilligers alle boomspiegels in de Valeriusstraat. Meer dan 30 tuintjes staan er, zelfs nu in de winter, nog redelijk bij. De Dienst Groenvoorziening hielp een handje en in april vorig jaar kreeg de Valeriusstraat een Gulden Klinker en een bedrag van € 1000 om het project voort te zetten. “We spraken met de winkeliers af de tuintjes te verzorgen, maar dat is niet in alle gevallen goed gebeurd. We hebben met die zomerse hitte toch wel met vele klotsende gieters water achter in de auto moeten rondrijden om de boel te redden. En het is ook vervelend dat stratenmakers hun overgebleven zand soms in die tuintjes mikken. Al met al is de Valeriusstraat toch een stuk fleuriger geworden.”

Inspiratie

Jammer genoeg zijn Hanneke en Rob uit onze ReVa vertrokken, maar bewoners kunnen hun werk voortzetten en inspiratie halen uit hun uitvoerige website meergroenzelfdoen.nl. Kijk vooral ook wat zij in ReVa (Uitvinderswijk) hebben gedaan.

Tips

Hanneke: “Ik vind dat elke vierkante meter groen telt. Vergroen elke plek waar dat kan: boomspiegels, groen op het dak van je schuur, boompje op je balkon, geveltuinje voor je huis (legt de gemeente gratis aan), mini-plantsoentjes. Als we dat allemaal doen zijn we al een stuk verder en kunnen we bijvoorbeeld ook de steeds toenemende zomerse hitte tegengaan.” (zie www.hitte-eilanden.nl)