Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

International Art Centre

Ontdekken dat je heel wat kunt

Het International Art Centre (IAC) heeft veel te bieden aan iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van tekenen, schilderen en grafische technieken. Het IAC telt op dit moment 150 leden en behoort tot de tien grootste amateurschilderclubs van Den Haag. Het is opgericht in 1974 door een aantal echtgenotes van diplomaten, die destijds niet mochten werken als ze in Nederland verbleven. Zij hadden dus veel tijd voor hobby’s. Vandaar het ‘International’. Sinds 2006 zit het IAC in de Weimarstraat, eerst op nummer 49 en nu op nummer 23.

Vrijwilligersorganisatie

“Dit pand is een stuk groter en veel lichter,” zegt Irene van Geest, die hier al zeker 10 jaar schildert en bovendien voorzitter is. “Ik vind dat de ruimte waarin je werkt ook mooi en aangenaam moet zijn. We huren het, maar onderhouden het zelf. We hebben een nieuwe vloer gelegd en elk jaar wit ik de hele ruimte. Dit is een vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk. Iedereen helpt een handje mee. Daarom kunnen we onze prijzen ook redelijk houden. Eenmaal per maand hebben we een nieuwe expositie van ons werk. Dan mag iedereen binnenkomen. Het is prettig in deze buurt, de diversiteit hier spreekt ons aan. We hebben ook eens de grijze elektriciteitskastjes hier in de buurt mogen beschilderen.”

Diversiteit

Het is niet meer zo’n deftige club als het was bij de oprichting. “Nee, zeker niet”, zegt Irene, “iedereen is hier welkom. We hebben hier leden die net met tekenen zijn begonnen en leden die de academie hebben gevolgd. Beginners en gevorderden, voor iedereen is plaats en de docent vangt je wel op. We vinden het leuk om zoveel mogelijk diversiteit in ons ledenbestand te krijgen: alle leeftijden, man, vrouw, verschillende nationaliteiten. Onze docenten kunnen als dat nodig is ook in het Engels uitleg geven. We hebben goede enthousiaste docenten, die hun sporen hebben verdiend.”

Plezier

En wat brengt het je? “Heel veel plezier! Je ontdekt dat je iets kunt, wat je nooit had gedacht. Het is heel leuk om samen met anderen te zijn terwijl je bezig bent. Aan het eind van een les ruimen we tijd in om elkaars resultaten te bespreken. En in de zomer kunnen we ergens buiten gaan schilderen. Het is hier steeds weer anders. Afgelopen jaar hadden we het thema ‘licht en donker’. Dit jaar leggen we de nadruk op grafische technieken.”

Cursussen

Als je lid bent, kun je deelnemen aan cursussen, workshops en open ateliers. Denk bijvoorbeeld aan verschillende cursussen tekenen en schilderen, workshops Sumi-e (Japanse schilderkunst), perspectief, naakt of portret, en bij open ateliers aan etsen en grafische technieken. De website geeft je een compleet beeld – www.iacdenhaag.nl

Tekenreis

De huidige februari-expositie loopt tot en met 29 februari en heeft als thema ‘De kunstklas, een tekenreis’. Als het IAC open is en er op dat moment geen cursus aan de gang is, mag je vrij binnenlopen.