Ambachtelijk en begripvol
Van buiten zie je nauwelijks dat in dit pand aan de Laan van Meerdervoort (met nog de Mondriaan-afbeeldingen op het raam) het ambacht van het maken van kunstogen wordt uitgeoefend. In dit Haags Kunstogen Laboratorium kunnen de bezoekers rekenen op veel begrip voor het verwerken en accepteren van de nieuwe situatie.
Ocularist
Achter het geblindeerde raam gaat een verrassend grote ruimte schuil met behandelkamer, wachtkamer (met mooi aquarium), kantoor en laboratorium. De inrichting is licht en rustig. Axel Franken, al 10 jaar met veel genoegen wonend in ReVa, heeft vanaf 2008 de leiding over het Haags Kunstogen Laboratorium, dat overigens voorheen 75 jaar lang op de Valkenboslaan was gevestigd. Samen met zijn team, bestaande uit Marieke Verheggen, Rob Roeleveld en Yolande de Groot, runt hij dit redelijk unieke bedrijf. Niet helemaal uniek, want in Den Haag bestaan toch nog twee andere ocularisten, ofwel oogprothesemakers.
Familiebedrijf
Het familiebedrijf stamt al van 1953, toen Adriaan Franken het voorheen tandtechnisch laboratorium veranderde in het Haags Kunstogen Laboratorium. Zo gaf hij dit in 1981 door aan zijn zoon Rob Franken. In 2000 kwam het laboratorium in de handen van Axel Franken, neef van Rob en kleinzoon van Adriaan Franken. Axel: “Voor ocularist bestaat hier geen opleiding, je leert het in de praktijk. Zelf heb ik het in dit bedrijf geleerd en ook elders stage gelopen. Het duurt 5 tot 10 jaar tot je het ambacht goed in de vingers hebt. Er is nu meer mogelijk dan in vroegere jaren. In feite is het vak niet veel veranderd, maar wel de operatiekennis, die nu betere resultaten oplevert.”
Met de hand
De kunstogen worden grotendeels met de hand vervaardigd. De kleuren van oogwit en iris moeten natuurlijk hetzelfde zijn als van het gezonde oog. Dat kleuren en het aanbrengen van adertjes gaat met een gewoon penseeltje. Het resultaat is vaak onzichtbaar. Een prothese kan in één dag klaar zijn.
Zwaar traject
Mensen kunnen door verschillende oorzaken een oog verliezen of missen: vanaf de geboorte, door een ongeluk of ziekte, zoals kanker. “Ik beschouw mezelf ook als geestelijk helper,” zegt Axel. “Vaak zijn mensen in korte tijd een heel zwaar traject doorgegaan: huisarts, diverse specialisten, ziekenhuisopname, verwijderen van het oog. Ze hebben te horen gekregen dat ze kanker hebben én ze zijn een oog kwijtgeraakt. Dat is allemaal als een golf over hen heen gekomen. Daar hebben we heel veel begrip voor en zo benaderen we onze klanten ook.” – www.kunstoog.nl