Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Glasatelier Vetro Colorito

Irene van der Does de Bye
‘volstrekt behept met het glasvirus’

De fascinatie voor glas bij Irene van der Does de Bye begint in 1999 met de aanschaf van het boekje ‘Glas-In-Loodramen Maken’ van Clarien Foolen. Na jarenlang als econoom te hebben gewerkt, wil Irene iets anders met haar leven: glas blijkt de nieuwe toekomst. Ze gaat in de leer bij glazeniers, volgt workshops, start in 2002 met lesgeven en richt in 2011 Glasacademie Colorito op.

Eigen werk

Glasatelier Vetro Colorito, in ‘De Hobbit’, op de hoek aan de Joseph Ledelstraat 52,staat vol eigen werk van Irene. “Ik ben begonnen met glas-in-lood en ik vond glas zo ontzettend leuk, dat ik al vrij snel ook andere technieken wilde leren en daar is het ‘glasfusing’ bij gekomen, het versmelten van glas in de glasoven. Ik hou erg van schalen en combineer dat wel eens met speciale fotoafdrukken. Dat werkt net zoals de tattoos van de Bazookakauwgum van vroeger. Je kunt dan eigen foto’s in glas verwerken. Ik ben ‘volstrekt behept met het glasvirus’, omdat er zo ontzettend veel mogelijk is met glas.”

Glasacademie Colorito

“Glaskunstenaar is een ambacht waar je niet heel rijk van wordt. In de jaren dat ik les heb gegeven, zag ik steeds meer mensen voor zichzelf beginnen – mensen die zo enthousiast waren voor glas-in-lood, glasfusing of beide dat ze een eigen atelier wilden starten. Toen heb ik het programma bedacht van de Glasacademie. Dat zijn cursussen van een jaar – lood, fusing en andere technieken, maar waar ook de zakelijk kant aan bod komt. Hoe zet je jezelf in de markt? Waar mag je je vestigen? Wat kunnen galeries voor je betekenen?”

Glas-in-lood

“Hier in het Regentesse- en Valkenboskwartier zijn nogal wat panden met sierlijk glas-in-lood. De meeste mensen komen hier en zeggen: ‘Ik heb een huis uit de dertiger jaren of ouder en daar zit glas-in-lood in en dat moet gemaakt en ik wil het graag zelf leren.’ Glas-in-lood gaat ongeveer 80 jaar mee: dan begint de kit te ‘verpoederen’ en wordt het lood bros. Cursisten komen binnen omdat ze glas-in-lood willen leren en vaak, zodra ze zien wat ze met glas kunnen doen, worden ze zo enthousiast dat ze verder gaan. Sommigen blijven 10 tot 12 jaar hangen. Het zijn de mensen die geen eigen bedrijf willen starten, maar hun huis mooier willen maken.”

Cursussen

“In een cursus van acht weken maak je een eenvoudig glas-in-loodraampje af. Je hebt met een rechte verdeling al veel mogelijkheden. Je loopt van het begin tot eind het hele proces door van snijden, zetten, solderen, afwerken/ patineren, donker maken en haakjes maken. Ik probeer mensen er toe te bewegen om vooral in het begin een niet te complex raam te maken, zodat ze dat na acht weken af hebben. Op maandag en dinsdag geef ik korte cursussen van acht weken. Daar gaan alle technieken door elkaar: lood, fusing of tiffany. Voor die cursussen is veel belangstelling en het is ontzettend leuk om te doen, want de mensen staan hier altijd voor hun plezier. En glas heeft werkelijk zo’n enorme variatie aan mogelijkheden. Het blijft verrassen.” – www.vetrocolorito.com