Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Vordemberge-Gildewart Award keert na twintig jaar terug naar Nederland

Friedrich Vordemberge-Gildewart (1899 – 1962) is een van de eerste kunstenaars die een uitsluitend abstract oeuvre heeft opgebouwd. Zijn vernieuwingsdrift is verwant aan de kunstenaars van De Stijl, bij wie hij zich in 1925 aansluit. Hij is ook naamgever van een Europese stimuleringsprijs voor kunstenaars onder de 35 jaar. Zaterdag 22 februari wordt de Vordemberge-Gildewart Award voor het eerst uitgereikt in Den Haag. De tien genomineerden zijn bekend: Salim Bayri, Deborah Bowmann, Bob Eikelboom, Ricardo van Eyk, Eva Giolo, Nadia Guerroui, Sharon Van Overmeiren, Emma van der Put, Dan Walwin en Charlott Weise. Hun werken zijn van 23 februari t/m 5 april 2020 te zien in GEM, museum voor actuele kunst. 

De prijs is een initiatief van de Vordemberge-Gildewart Stichting, opgericht ter nagedachtenis van de Duits-Nederlandse De Stijl-kunstenaar en in het leven geroepen door diens weduwe Ilse Engelina Leda. Sinds 1983 wordt de prijs jaarlijks uitgereikt in telkens een ander Europees land. Nederland is twee keer eerder gastland geweest, in 1989 en in 2000, met Guido Geelen en Mark Manders als respectievelijke winnaars.

Alle tien de genomineerden hebben in Nederland of België een opleiding aan een kunstacademie of hogere kunstopleiding genoten. Ze zijn gekozen door vijf onafhankelijke scouts, allen werkzaam in de hedendaagse kunstwereld: Caroline Dumalin (curator Wiels), Hicham Khalidi (directeur Jan van Eyck Academie), Jan van der Ploeg (kunstenaar), Noor Mertens (directeur Kunstverein Langenhagen) en Philippe van Cauteren (directeur SMAK). Een internationale jury kiest de winnaar van de Vordemberge-Gildewart Award 2020. De prijs, een geldbedrag Zwitserse Francs dat ongeveer gelijk staat aan 48.000 euro, mag de winnaar vrij besteden.

Vordemberge-Gildewart

De samenwerking met de Vordemberge-Gildewart Stichting past binnen de traditie van het GEM, onderdeel van Kunstmuseum Den Haag, om nieuw talent voor het voetlicht te brengen. Daarbij legt het museum nadrukkelijk een link met de eigen collectie, die onlangs is verrijkt met een werk van Friedrich Vordemberge-Gildewart. Deze nieuwe aanwinst, getiteld Konstruction No. 5, is in 1925 door Theo van Doesburg via ruil van Vordemberge-Gildewart verworven en later in privébezit terecht gekomen. Het werk vormt het middelpunt van een kleine tentoonstelling in de Mondriaan & De Stijl-vleugel in Kunstmuseum Den Haag die op zaterdag 22 februari opent. Daarnaast is er aandacht voor de Nederlandse periode van Vordemberge-Gildewart (1938 – 1954), waarin hij zich ontwikkelt als typograaf en ontwerper, en het ideaal van De Stijl – een leefomgeving vol kunst – steeds meer omarmt.

Museumdirecteur Benno Tempel: “Vordemberge-Gildewart was een grensoverschrijdend kunstenaar, zowel in zijn kunst als in de manier waarop hij in het leven stond. De prijs die in zijn naam is opgericht, onderstreept dit vrije gedachtegoed en beoogt jonge kunst in Europa te signaleren en te stimuleren. Ik ben ongelooflijk trots we deze prestigieuze award na twintig jaar afwezigheid weer in Nederland mogen uitreiken.”