Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Oscar Peters dwingt de kijker actief kunst te beleven

Wie in de zomer van 2011 als ‘traditionele museumbezoeker’ het toch wat chique Albertina Museum in Wenen bezoekt, maakt iets unieks mee. Bordjes verwijzen naar de expositie van tekeningen van Erik van Lieshout (Deurne, 1968). Eenmaal binnen, na drie tussendeuren, zie je in de zaal alle wanden vol met wandgrote tekeningen en… klinkt werkelijk loeiharde housemuziek. Het leidt tot een gehele nieuwe kunstbeleving. Niks deftig fluisteren. Je moet de longen uit het lijf schreeuwen om iets over de kunstwerken tegen elkaar te zeggen: vrolijkheid alom. Het weer fluisteren en serieus kijken in de zalen erna doet zelfs wat potsierlijk aan.

Kunst en volksvermaak

Een kunstenaar die bezoekers ook anders naar kunst laat kijken, kunst heel anders laat beleven, is Oscar Peters. Peters probeert in zijn installaties kunst, volksvermaak, folklore, zelfs attractief kermisvermaak met elkaar te verenigen. Hij laat de bezoeker genieten: zijn werk is een lofzang op vermaak, vertier en op kunst, maar tegelijkertijd zit er ook steeds een kritische ondertoon in: tentoonstellingen verworden volgens Petes steeds vaker tot festivals, steeds vaker gaat het om snel verteerbaar consumeerbaar vermaak, waarbij winst voorop staat. En hij vraagt zich af waar dat eindigt.

Achtbaan en architectuur

Zoals Peters in 2017 en 2018 (Osaka) achtbanen bouwde, zo doet hij dat nu ook in De Elektriciteitsfabriek. Karretjes vol met kunstwerken erin razen over een grootst opgezette achtbaan: een niet te missen link naar de entertainmentwereld.
Beneden in de hal ontwerpt Peters samen met kunstenaars, vrijwilligers en buurgenoten (die ook een rol spelen in de publiekbegeleiding tijdens de tentoonstelling) een constructie van 26 grote mobiele torens. Eenmaal ‘binnen’ de installatie loop je tussen smalle beweeglijke wanden: je komt in een wereld waar een zwaar, drukkend gevoel van overmacht gecreëerd wordt. Welke route je ook kiest: je bent niet meer dezelfde als toen je de installatie binnenging. Zowel de achtbaan als de toreninstallatie maken een optimaal gebruik van deze indrukwekkende fabriekshal. Het wordt een kunstervaring, een kunstbelevenis – heel anders dan u gewend bent.

Nest en De Elektriciteitsfabriek

In 2018 organiseerden NEST en De Elektriciteitsfabriek samen de tentoonstelling ‘Zorro Feigl’. Die samenwerking was zó succesvol (bij de opening al meteen 1000 bezoekers) dat beide instellingen nu weer samenwerken in deze ‘Winterwerkplaats Oscar Peters’. Zie ook onze cultuurpagina.