Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Zonnedak op Theater’ viert haar 1e verjaardag

Op 25 oktober 2018 vond het openingsfeest plaats van het collectieve zonnedak op theater De Nieuwe Regentes. De zonnepanelen leverden inmiddels al veel energie op. Omdat er nieuwe deelnemers zijn, zoekt werkgroep zonnedaken van buurtinitiatief De Groene Regentes naar nieuwe daken. Deze werkgroep wil het volgende project ook voor mensen met een kleine beurs aantrekkelijk maken.

12 rondjes om de aarde

De eerste verjaardag is een mooi moment om terug te kijken, en vooruit te blikken. Op het theater liggen 320 zonnepanelen. 71 buurtgenoten, verenigd in Coöperatie Haags Opgewekt, zijn gezamenlijk eigenaar van dit dak. Het eerste jaar heeft het zonnedak ongeveer 81.000 kWh stroom opgewekt. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde stroomgebruik van zo’n 23 gezinnen of 480.000 kilometer met een elektrische deelauto. Wel 12 rondjes om de aarde! Voor de 71 leden levert de stoomopbrengst een belastingteruggave op van meer dan € 30,- per paneel.

In je eigen wijk

Het geeft een fijn gevoel dat je in je eigen wijk duurzame energie kunt opwekken. Daarom zijn vrijwilligers bij De Groene Regentes de werkgroep zonnedaken gestart. Zij voeren gesprekken met eigenaren van daken die geschikt lijken voor zonnepanelen, rekenen uit wat technisch en financieel mogelijk is en zoeken in de wijk mensen die mee willen doen: in de werkgroep of als mede-eigenaar van de zonnepanelen.

Voor mensen met een kleine beurs

Nieuw is dat De Groene Regentes de financiële drempels wil weghalen die mensen met een kleine beurs belet om ook mee te doen. Er zijn in Nederland succesvolle voorbeelden waarbij de leden met een lage inleg tóch mee kunnen doen. Daar gaat de organisatie binnenkort aandacht aan besteden.

Meedoen?

Wilt u ook meedoen met dit nieuwe dak? Schrijf u dan in als geïnteresseerde via www.GroeneRegentes.nl. Zodra de werkgroep weer een stap verder is, krijgt u nadere informatie. Heeft u nu al vragen, of wilt u meewerken met de werkgroep zonnedaken, dan hoort de werkgroep dat graag via info@GroeneRegentes.nl.

De werkgroep

De werkgroep collectieve daken is een initiatief van De Groene Regentes. Deze werkgroep bestaat momenteel uit Guido Beauchez, Cilou Bertin, Jeroen Boon, Sonja van der Eijk, Gerald van Es, Tjeerd van der Laan, Anneke van Leeuwe, Wim Schutten, Charlotte van Slagmaat en Conny Voordendag.

Foto: De Groene Regentes