Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

RN Productos Latinos: Latijns-Amerikaans pareltje in de wijk

“Mensen staan tot op de stoep in de rij”

Op de hoek van de Van Swindenstraat en de Teijlerstraat hangt de gele luifel van RN Productos Latinos. Wie er naar binnen gaat, waant zich even in Colombia: geel geschilderde muren, Latijns-Amerikaanse muziek en producten met kleurrijke verpakkingen en exotische namen. Eigenaar Richard Rijke studeerde Spaans in Madrid. Terug in Den Haag leerde hij zijn Colombiaanse vrouw kennen. Samen runnen ze hun bedrijf, dat naast een fysieke winkel bestaat uit een webwinkel. RN levert ook direct aan Colombiaanse restaurants en bars.

Colombiaanse chorizoworstjes

Rijke importeert rechtstreeks vanuit Colombia, Brazilië, Argentinië, de Dominicaanse republiek, Ecuador, Peru en Mexico. Mensen uit het hele land en zelfs uit België en Duitsland komen speciaal naar de winkel voor producten als de Colombiaanse chorizoworstjes en arepas (een soort maisbroodjes). “Wij zijn de enige leverancier die zoveel Latijns-Amerikaanse producten bij elkaar heeft. De meeste klanten hebben een connectie met Latijns-Amerika: ze komen er zelf vandaan of ze hebben er gereisd. Maar ik krijg ook wel mensen van kookclubs. Ook ambassades zijn klant; regelmatig komen de CD-auto’s hier voorrijden.”

Spaanse mis

Op zondag is het altijd druk in de winkel. “Na de Spaanse mis in de Agneskerk komen veel mensen hier koffie drinken en een broodje eten. Vaak staan ze tot op de stoep in de rij.” Meest verkocht zijn de buñuelos, gefrituurde balletjes van cassavemeel met natilla, een soort custard. “Die worden in Colombia traditioneel gegeten rond Kerst. Daar verkoop ik er in december duizenden van. De laatste tijd is ook yerba mate populair – een soort thee die je uit een speciaal kopje drinkt, door een rietje met een filter erin.” De winkel bestaat nu bijna 4 jaar. De buren zijn er blij mee. “We zijn een pareltje in de buurt.”