Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Prentenboek Gekke Geit – Anders zijn is gewoon bijzonder

Mjon Stark heeft een prentenboek gemaakt: geschreven, geïllustreerd en vormgegeven. Bestemd voor kinderen, en eigenlijk ook voor grote mensen die een beetje anders zijn. “Want anders zijn is gewoon bijzonder. En daarom juist helemaal oké.”

Beeldend vormgever

Mjon Stark is grafisch vormgever, maar noemt zichzelf liever beeldend vormgever. Want ze tekent, schildert, naait, fotografeert, knipt en wat al niet meer. “Ik werd op een ochtend wakker en dacht: ‘Laat ik een boek schrijven.’ Ik ben zelf een beetje gek en draag elke dag twee verschillende sokken en ben dol op strepen. En het woord ‘gekkigheid’ sprak mij aan. Daarom koos ik voor een gekke geit met strepen. Op het omslag van mijn boek staat een verdrietige geit in een donkere omlijsting. Dat weerhield uitgevers ervan om mijn boek te accepteren. Dus ben ik het zelf gaan uitgeven. En nu heb ik dus ook een eigen uitgeverij: Black Sheep Publisher”, vertelt Mjon lachend. Het geld om te drukken kreeg ze bij elkaar via crowdfunding.

Een beetje anders

“Ik wilde iets maken voor kinderen die een beetje anders zijn. Die een beetje steun kunnen gebruiken om zichzelf te accepteren. Ik vind dat elk kind zichzelf moet kunnen zijn. Maar het is eigenlijk ook voor volwassenen, leeftijd van 0 tot 105.” Gekke geit, die roze strepen heeft, is verdrietig dat zij anders is, maar ontmoet in de wereld andere, misschien nóg vreemdere wezens. Zoals de pangolin (een idee van haar oudste zoon), de axolotl of de kraaghagedis. Langzaam komt Gekke geit erachter dat anders zijn juist heel bijzonder is en iets is om trots op te zijn.

Rijmende teksten

De figuur van Geit heeft Mjon in 3D-lagen gesneden, beweegbaar gemonteerd en in steeds een andere pose met andere vreemde dieren en tegen een wisselende achtergrond gefotografeerd en van eenvoudige rijmende tekst voorzien. Tot in de kleinste details kun je zien dat hier een heel creatieve geest aan het werk is geweest.

Wolk

“Ik ben al bezig met een volgend boek over een jongetje dat graag op een wolk zou willen zitten. Ik heb de fantasie van mijn jongste zoon, die ook creatief is, gebruikt om tot de inhoud te komen. De pure gedachten en fantasieën van een kind zijn een grote inspiratiebron voor mij.”

Paper Art & Design

Het boek is te koop via www.kunstzinniggeit.nl en bij Paper Art & Design in de Weimarstraat.

Foto: Jacques Rijnsburger