Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Gewichtheffen in Nest – Het lichaam als strijdtoneel

Hoewel sport en cultuur vaak onder één wethouder vallen, was daar in kunstinstellingen en op sportscholen tot voor kort weinig van te merken. Maar het tij is blijkbaar gekeerd. In het voorjaar van 2017 liet Martin Creed hardlopers door Museum Voorlinden rennen, schaatser Erben Wennemars linkte 12 september 2019 zijn eendaagse directeurschap van het Mauritshuis aan een hardloopclinic – én aan een workshop snel-schilderen. Op 21 september kon je de Bolero van Ravel in het Zuiderstrandtheater combineren met een work-out. En in ReVa werkt NEST samen met sportscholen in het kader van de prachtige en intrigerende tentoonstelling MYBODY.COM. Bijzonder werk van 11 kunstenaars, te zien tot 3 november.

How do you want to improve yourself?

Heske ten Cate, directeur van Nestruimte, memoreerde in haar openingsspeech de kennismaking met haar nieuwe Haagse sportschool: “De trainer vroeg: ‘Wat zijn aandachtszones. Wat wil je verbeteren? How do you want to improve yourself?’ Het klonk als een update van software die verouderd was.” Het was vrij snel duidelijk voor Heske: “Een sportschool is een minutieus ontworpen plek, waar elementen van negativiteit, religie, seksualiteit of aardse behoeften vakkundig zijn weggepoetst en waar alles draait om motivatie en improvement, goals, achievements.”

Het lichaam in de samenleving

De rol van het lichaam, hoe we ermee omgaan en hoe we ertegen aankijken, is veranderlijk. Het ideale lichaamsbeeld was in de klassieke Romeinse en Griekse wereld anders dan in Antwerpen ten tijde van Rubens en in communistisch Oostblokland Polen zagen ze hun lichaam wezenlijk anders dan in het hedendaagse Polen. En wat wordt de toekomst? Hoe voorkomen we dat Facebook via influencers onze kijk op ons lichaam verandert? Kopiëren we onbewust het leefpatroon van celebs – inclusief de manier waarop ze met hun lichaam omgaan? En heeft dat ook gevolgen voor de lichamen van de generaties na ons?

Christian Jankowski

Binnenkomend bij MYBODY.COM vallen meteen de 7 grote foto’s van Christian Jankowski op, met als titel ‘Heavy Weight History’. Jankowski vroeg Poolse gewichtheffers om een aantal standbeelden, kunstwerken in de openbare ruimte van Warschau op te tillen. De foto’s (en de film) laten die krachtpatserij zien. Maar je kijkt ook naar gewichtheffers die de zware last van hun verleden op de schouders nemen.

Bas de Wit


In de gehele zaalruimte verspreid staan ‘klassieke’ beelden van Bas de Wit (1977). Vaak weet je niet wie het voorstelt, maar je legt wel meteen een link met personen uit het collectieve geheugen: zij die ooit macht hadden of de westerse wereld hebben beïnvloed: Napoleon, de David van Michelangelo of keizer Augustus. Maar de marmeren bustes van de machthebbers van weleer tonen zich bij Bas de Wit als wassen beelden waar verval en vergane glorie om voorrang strijden. Dat ook Narcissus bij De Wit ten onder gaat, zal niet verbazen.

Fit for Free en Hidden Gym

Nest werkt deze expositie onder andere samen met Fit for Free en Hidden Gym. Op zaterdag 2 november van 10.00 – 11.00 uur kunnen lezers nog deelnemen aan de work-out ‘Soul’. Uit de begeleidende tekst: ”Bij deze work-out ligt de focus op het activeren van alle zintuigen: zien, horen, voelen, proeven en ruiken, om vervolgens hierdoor een nieuwe fysieke relatie met de omgeving tot stand te brengen.” Aanmelden via workout@nest.nl -zie ook www.nestruimte.nl