Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Er zit muziek in de wijk “Iedere straat heeft zijn eigen karakter”

ReVa is een diverse wijk met veel verschillende soorten bewoners. Wie zijn ze en wat doen ze? En waarom wonen ze in deze wijk? Een gesprek met Corné Ran en Peter Nilsson uit de Daguerrestraat. “Deze buurt bestaat uit een leuke mix van mensen.”

“De buren zullen wel verbaasd zijn als ze horen wat er op onze playlist staat.” Corné Ran en Peter Nilsson, beiden afgestudeerd in klassieke zang, zijn duidelijk. In hun vrije tijd hebben ze geen behoefte aan operamuziek. Beroepsmatig luisteren ze veel naar muziek. “Maar”, zegt Peter, “ik heb goede oren en ben dus kieskeurig. Ik stoor me als mensen nét onder de toon zitten of een slechte uitspraak hebben. Ik kan dat niet uitzetten. Thuis hebben we dus niet vaak muziek aan. Wij zijn een muzikaal schizofreen huis.”

Zuiderstrandtheater

Zo’n 15 jaar wonen ze nu in de Daguerrestraat, sinds 2 jaar met hond Winnie. Corné studeerde aan het Koninklijk Conservatorium. “Ik ben programmeur en marketeer klassieke muziek bij het Zuiderstrandtheater en de Nieuwe Kerk. Zet festivals op. Het Februari Festival bijvoorbeeld: een kamermuziekfestival met gerenommeerde artiesten en nieuwe talenten. Voor komend jaar hebben we het Ensemble 4.1 uit Duitsland gecontracteerd. Dat is enorm geroemd vanwege hun innovatieve stijl. Zij beleven nu hun introductie in Nederland.”

Recitals

Peter is geboren in Chicago en woont sinds 1992 in Nederland. “Dit jaar is het magische jaar dat ik langer in Nederland woon dan in Amerika”, zegt hij. Peter heeft zang gestudeerd aan de Universiteit van Illinois, maar ook pianobeleiding van liederen, koren en opera’s; een opleiding die in Nederland niet bestaat. Hij is coach bij de Dutch National Opera Academy, een tweejarige masteropleiding voor getalenteerde jonge operazangers. Daarnaast heeft hij een privépraktijk, waarin hij werkt met professionele operazangers en -zangeressen. Ook geeft hij cursussen in het buitenland. Peter: “In de zomer komen vliegtuigen vól Noord-Amerikaanse zangers naar Europa om cursussen te volgen. Ik geef zo’n cursus in Italië en Zwitserland.” Als ze in het land is, geeft Peter recitals met Maria Fiselier, een Nederlandse mezzosopraan die werkt in Berlijn – hij begeleidt haar op de piano. Corné: “Ons huis wordt regelmatig gebruikt om te werken met musici uit het buitenland. Daar hebben we speciaal een logeerkamer voor.”

Loopafstand

Met hond Winnie wandelen ze dagelijks door de buurt. “Dit is een vriendelijke, open buurt”, zegt Peter. “Je maakt gemakkelijk een praatje en ook nieuwe bewoners in de straat doen moeite om contact te maken”. Corné: “Het bijzondere aan deze wijk vind ik dat iedere straat een eigen karakter heeft. In onze straat worden bijvoorbeeld buurtborrels georganiseerd. In de Gallileïstraat verbindt Emma’s Hof de hele straat. De Stephensonstraat is rustig. Heel anders weer dan de Copernicusstraat, waar ze jaarlijks een straatfeest houden.” “Er is een leuke mix van mensen”, vindt Peter ook. “En de ligging is gunstig: je zit zo in het centrum, maar je hebt niet de last ervan. Ook het aanbod van winkels is prettig, met de Reinkenstraat, de Weimarstraat, de Fahrenheitstraat op loopafstand. En niet te vergeten: theater De Nieuwe Regentes. Een mooie zaal en na afloop loop je zo weer naar huis.”