Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De juridische status van bomen

Tegenlicht-Meetups in De Prael

Dinsdagavond 10 september bezoekt de redactie de eerste Meetup over ‘In de ban van het bos’ in de lobby van De Prael. Het is de eerste in een serie van 12. Steeds op de dinsdagavonden tot en met 26 november vanaf 19.00 uur tot 22.00 uur. Op deze avonden komen thema’s voorbij die met de (duurzame) toekomst van doen hebben. Eerst samen kijken naar de aflevering en dan in gesprek over het thema: meningen delen, inzichten opdoen en interessante mensen ontmoeten.

Oeroude intelligentie

De aflevering van 10 september werpt aan de hand van beelden van oude bossen en bomen, onderzoeken naar de ‘stem’ en het ondergrondse netwerk van bomen en interviews over het eigenstandig bestaansrecht van bomen de vraag op: “Moeten we niet van bossen en bomen afblijven, omdat zij een oeroude intelligentie bezitten die cruciaal is voor de overleving van onze eigen soort?” Mooie fragmenten van eenzaam overgebleven bomen, over de leeftijd van bomen en over de wijze waarop de oorspronkelijke inwoners van Amerika respectvol met bomen omgingen.

Moeizame strijd

Zo’n 20 aanwezigen praten in een kring na over het thema. De ethisch filosoof van Staatsbosbeheer legt zijn filosofische rol binnen dit bedrijf uit, een jurist die onderzoek doet naar de juridische status van bomen/bossen vertelt over een rechtsproces van een aantal met name genoemde individuele bomen in België en over een vergelijkbaar proces in Frankrijk. De vertegenwoordiger van de Bomenstichting Den Haag bespreekt de moeizame strijd voor het behoud van bomen in de stad. Zo kende de gemeente vroeger een Plantsoenendienst die van hoog tot laag begaan was met bomen en parken, terwijl er nu slechts de onderafdeling Dienst Groen is.

De eigenstandige positie van bomen

Het gesprek gaat alle kanten uit, maar de conclusie, namelijk dat de eigenstandige positie van bos en bomen van groot belang is, delen alle aanwezigen. Fascinerend om te proberen in de ‘voeten’ van bomen te staan. Het gaat hierbij niet alleen om de duurzaamheid voor de mensen te garanderen via de boom, maar om recht te doen aan bomen en landschap op basis van de eigen kracht. We kunnen niet alles zomaar ‘opgebruiken’ en dan hopen op latere technische oplossingen om de ondergang van de planeet te voorkomen.

Tip

Volg op de site van de VPRO bij Tegenlicht de thema’s voor de periode van half oktober tot en met november en doe eens mee op een dinsdagavond. Wij zijn er wijzer van geworden!