Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Bram Roth en de PTT

Als je vanuit ReVa door de De Constant Rebecquestraat naar de stad fietst, passeer je aan de linkerkant het voormalige PTT-gebouw. Aan de gevel hangen twee reliëfs van de Haagse kunstenaar Bram Roth: een boven de ingang aan de De Constant Rebecquestraat (nr 58) en een aan de Marnixstraat. Bram Roth maakt vooral figuratieve beelden. Abstract werk is een uitzondering. Twee van zijn abstracte werken hangen hier in onze wijk.

Termote en Marini

Van Bram Roth (1916-1995) zijn anno 2019 in Den Haag nog minstens 15 werken te bewonderen. Bram Roth volgt zijn opleiding tot beeldhouwer aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en is van 1837 tot 1942 in de leer bij de uit Vlaanderen afkomstige Albert Termote. Eén werk van Termote kent iedere Hagenaar: de twee ‘paarden’ bij de brug aan het Vaillantplein. Termote beïnvloedt Roth en ze werken ook wel eens samen aan een werk.
De Italiaanse beeldhouwer Marino Marini beïnvloedt Roth eveneens. Dat is goed te zien aan de vrouwenfiguren die hij maakt: net zoals bij Marini zijn de lichamen wat langer, ietwat uitgerekt, zodat ze wat eleganter lijken. Een mooi voorbeeld daarvan is de ‘Rustende vrouw’ uit 1984, het beeld dat nu aan een van de vijvers in het Zuiderpark ligt.

Werk van Bram Roth

Hoewel Roth ook werk maakt voor onder andere Ridderkerk, Rotterdam (voor de SS. Rotterdam), Wassenaar en Voorburg is zijn meeste werk in Den Haag te vinden. ReVa-bewoners komen ongetwijfeld regelmatig langs de bronzen ‘Amazone’ (1960) aan de Houtrustbrug. In het Westbroekpark staat het kalkstenen ‘Twee vrouwen met parasol’ van twee en een halve meter hoog. Bij het Sweelinckplein staat sinds 2009 ‘De Stedemaagd’, het beeld dat oorspronkelijk bij de ingang van het stadhuis aan het De Monchyplein stond. ‘Vrouw en man’ (1963) vind je nu in het Zuiderpark op een van de mooiste plekken in het park, op een heuveltje met een vijver op de achtergrond, maar het stond oorspronkelijk aan de Troelstrakade bij de ingang van het Gemeentelijke Administratie Kantoor (het GAK) en de ondertitel luidt dan ook ‘Het sociaal verzorgde gezin’.

Het PTT-gebouw

Het gebouw aan de Marnixstraat en de De Constant Rebecquestraat is de voormalige hoofdcentrale van de Haagse Gemeentelijke Telefoondienst. Bij de bouw (1951-1955) is de 1%- regeling toegepast, 1% van de bouwkosten wordt besteed aan kunst. In dit geval muurschilderingen, glas in lood, mozaïeken, glasapplicaties en aan de buitengevel bij de ronde hoek twee werken van Bam Roth, reliëfs van 40 centimeter hoog en gemaakt van Frans kalksteen.

De reliëfs

Op het reliëf aan de Marnixstraat zie je links in de hoek een ster, de langwerpige driehoeken suggereren snelheid en beweging, en ook de vogel rechtsboven (het zal toch geen vliegtuig zijn?) straalt beweging uit, mooi passend bij een gebouw voor post, telegraaf en telefoon.
Ook bij het reliëf aan de De Constant Rebecquestraat is sprake van beweging en snelheid. Die blokjes rechtsonder en helemaal links in het midden, zijn dat bakstenen? Phoenix uit de as herrezen? En wat heeft de ‘vliegende’ figuur in haar rechterhand? Een pakje? Een brief? En wat (of wie) zit op haar rug? Helemaal duidelijk is het niet, maar misschien zijn dit soort vragen ook niet gepast bij een abstract werk.
Hoe dan ook: dat ReVa een werk van Bram Roth heeft, is iets om trots op te zijn.