Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Sociale sambal

Nathalja Scheffer en activiteitenbegeleider Laura Janssen van de sociale onderneming Anton’s Kitchen werken bij Anton’s Kitchen. “Ik wil wat ik kan”, zegt Nathalja (21) zelfbewust. ”Ik worstel al heel lang met stress en spanningen en ik wist tot voor een paar jaar niet hoe dat kwam. Ik heb speciaal onderwijs gevolgd en ging daarna naar het VMBO. Ik haalde wel mijn diploma, maar dat ging moeizaam. Ik kon vanwege de spanning niet altijd naar school.”

Stichting Mee

“En wat te doen na het VMBO? Via Stichting Mee kwam ik er eindelijk achter wat er met me aan de hand was: ik had een vorm van autisme. Dat verklaarde veel. Ik kreeg het advies om mee te gaan doen bij een activiteit van de Stichting Anton Constandse in Scheveningen namelijk Anton’s Kitchen. Dat was precies wat bij me paste. Later ben ik ook gaan wonen bij die stichting in een huis voor begeleid wonen in het Valkenboskwartier. Ik kook verder ook een keer per week voor de naburige panden van de stichting.

Gedroomde kandidaat

Laura Janssen kwam uit bij Anton’s Kitchen via haar vrijwilligerswerk bij de stichting. Nu leidt ze het project als personeelslid. Door vooraf haar vaardigheden in de keuken te tonen en betrokken te raken met diverse projecten rondom tuinieren en voeding werd in haar de gedroomde kandidaat gezien voor het leiden van het project. “We werken hier met 10 tot 12 mensen, die samen 6 formatieplaatsen vullen.”

Huisgemaakt, duurzaam, vers en gezond

Laura: ”Wij zijn een groene en sociale onderneming. We maken diverse sambals, chutney’s, siropen en jams op natuurlijke wijze in. Als basis gebruiken we gewassen uit de tuinen van de Stichting Anton Constandse en bij de Nijkamphoeve. Maar we betrekken ook ‘kromme’ pepers van een gerenommeerde peperkwekerij uit het Westland. Onze producten zijn gegarandeerd onbewerkt en natuurlijk en we voegen beperkt ongeraffineerde suikers toe.” De kruiden bewerken we met een vijzel en we maken gebruik van geroosterde groenten.” Laura maakt gebruik van de inmaakdeskundigheid van haar grootmoeder en daarnaast is zij afgestudeerd natuurvoedingsdeskundige. Anton’s Kitchen verzorgt ook de catering voor een groot deel van de vergaderingen en trainingen op het hoofdkantoor. Maar ze zijn ook beschikbaar voor bijzondere hapjes voor evenementen. Huisgemaakt, duurzaamheid, vers en gezond staat voorop. “Iedereen kan bij ons eten, dat vind ik belangrijk. Of je nou vegetarisch, veganistisch of glutenvrij eet.”

Doorstromen

“We zijn een laagdrempelig bedrijf, we helpen elkaar en we proberen problemen altijd samen op te lossen. Als het mogelijk is, laten we deelnemers doorstromen naar een gewoon bedrijf. Bij ons krijgt men een opstapje.’’

Naar Levien

Laura: “We gaan op den duur met onze keuken naar het gebouw Levien in de Vinkensteynstraat. Dat is een betere plek voor ons, ook vanwege de transportkant.” “En ik woon dan vlak bij mijn werk,” zegt Nathalja. We bekijken nog even de ruime keuken en we werpen een blik op de voorraad pepers in de diepvries. Zie ook Anton’s Kitchen op de website van Stichting Anton Constandse