Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Regentesseplein. Kan het anders, kan het mooier?

Het Regentesseplein is het hart van ReVa met een rijke geschiedenis rond een markant monument. In de loop van de vorige eeuw zijn er een aantal stevige ingrepen gedaan. De tramlijn ging weg en de zo dominante kerk op de zuidhoek verdween roemloos en werd vervangen door een karakterloos appartementengebouw. Eind vorige eeuw kwam er nieuwe bestrating, het plein werd een soort rotonde en het middenstuk kwam op een hoger niveau te liggen. Er kwamen leilindes op het zuiden en het noorden van het plein.

Nieuwe toekomst

Sinds enige tijd zijn enkele wijkbewoners in buurtwinkel Wij Weimar met elkaar in gesprek over een voorstel om het Regentesseplein te herinrichten. We spreken met twee van de initiatiefnemers: Fultonstraatbewoner en stedebouwkundige Eline Keus en Regentesselaanbewoner en fractievertegenwoordiger van D66 Marije Mostert.

Gemis aan gebruiksfuncties

Eline: “Vanuit mijn fascinatie voor de stad en vanuit mijn beroep als stedebouwkundige maak ik al langer plannen voor de wijk Segbroek. Met het team van de Debatmobiel spraken we met bewoners rondom het Regentessplein. Er leven veel ideeën over het plein. Het is een prachtig plein met die kenmerkende pilaar. Maar er is een ervaren gemis aan gebruiksfuncties. De prachtige gevels zijn slecht zichtbaar door de bomen, op het plein zelf is te weinig verblijfsruimte en het is er zomers door gebrek aan schaduw te heet. Mensen willen het plein graag meer in gebruik nemen. Lekker zitten, lezen, spelen en ontmoeten. Hoe gaaf zou het zijn als we met de buurtbewoners een programma van wensen voor het Regentesseplein neer zouden kunnen leggen bij de gemeente.”

Pleingesprekken

Marije: “Als fractievertegenwoordiger van D66 bereiken mij veel signalen uit de buurt dat het plein toegankelijker en aantrekkelijker kan. Tijdens het laatste Winterlichtfestival heb ik al mensen gevraagd om schetsen te maken voor het plein. De ideeën hieruit hebben we aangeboden aan stadsdeel wethouder Robert van Asten en hij stimuleerde ons om die plannen verder uit te werken met meer mensen uit de buurt. Eline en ik hebben nu de handen ineengeslagen en zijn met een groep bewoners aan de slag gegaan om een Pleingesprekken evenement te organiseren in september. Persoonlijk vind ik het belangrijk, dat kinderen buiten kunnen spelen. Dat is nu rond en op het plein niet mogelijk. De buurt is nu aan zet.”

De wensen van de buurt

Eline en Marije: “In de basis is het een prachtig plein. Natuurlijk hebben wij onze eigen wensen, maar we gaan op zoek naar een door veel buurtbewoners gedragen plan. We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor een schetsmiddag. We schrijven verschillende partijen aan voor subsidie, we werken samen met een aantal zzp’ers uit de wijk en ook de horeca rond het plein doet actief mee.”

Schetsmiddag

De schetsmiddag op het Regentesseplein is op zaterdag 21 september van 14.00 tot 17.00 uur. De initiatiefgroep gaat aan een grote ontwerptafel zitten midden op het plein om alle buurtbewoners die zich melden naar hun wensen te vragen. Er zijn plattegronden, papier en pen. En mensen met kennis van het plein. “We verzamelen deze middag bouwstenen voor een programma van wensen, dat we dan later aanbieden aan de gemeente.”