Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Kluspartner Brian Bernardus “Klussen, meer balans in je leven brengen”

Hij is een gepassioneerd klusser. Uit ervaring weet hij hoeveel voldoening het schenkt om zelf iets tot stand te brengen, hoeveel je ervan leert en hoeveel geld je ermee bespaart. Samen klussen is nog beter, want twee weten meer dan één.

Sociale belevenis

Zelf woont Brian net buiten de wijk, maar het Regentesse- en Valkenboskwartier ziet hij als een gebied waar hij graag kluspartner wil zijn. “Ik wil alles op de fiets kunnen doen, daarom wil ik liefst in een straal van 5 km werken. Hier zijn mooie oude huizen, waar de mensen van houden en waar ze trots op zijn. Die huizen vragen veel onderhoud, en de bewoners kunnen daarbij wel wat steun gebruiken. Als je zelf de buitenkant van je huis gaat schilderen, kunnen we bijvoorbeeld samen even de steiger opbouwen. En je zult zien wat een sociale belevenis dat schilderen is; je komt met iedereen in gesprek.”

‘Ik heb ook mijn moeder, die nu 80 is, leren klussen’

Moeder

Het kluspartner zijn doet hij naast een andere baan op een heel ander gebied. Het klussen is puur passie. “Ik heb ook mijn moeder, die nu 80 is, leren klussen, en dat doet ze nu nog steeds, en met veel plezier. Ik adviseer, stimuleer en help mensen tegen een kleine vergoeding. Theoretisch zou ik het voor niets kunnen doen. Maar iets voor niets doen heeft minder waarde en mensen moeten wel een drijfveer hebben om het meeste werk zelf te doen.”

Beweging

“Door klussen kom je in beweging. Vooral als je veel zittend werk hebt, is klussen een goede manier om zo meer balans in je leven te brengen. Bovendien werkt het rustgevend. Je kunt in je vrije tijd naar de sportschool gaan, maar ook gaan klussen. Iedereen heeft wel tijd, want je kunt het ook ‘s avonds doen. Als je een halve dag per week aan het onderhoud van je huis besteedt, kun je bovendien veel geld uitsparen. Meestal meer dan je in die tijd in een baan zou verdienen. En ik geef tips hoe je voordelig aan goede materialen kunt komen.”

Eerste stap

“Door samen te klussen, bouw je een relatie op met iemand. Het zou leuk zijn als nog meer mensen zich zouden aansluiten om kluspartner te zijn. Hopelijk komt er zo een soort community.
Onzekerheid kan mensen weerhouden om aan de slag te gaan. Het gaat vaak om die eerste stap en daar kan ik mee helpen. Ik moet altijd weer denken aan de uitspraak van Pipi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.” – www.jeklus-partner.com

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.”