Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Buurtimker Barend Jansen

Wist u dat we sinds juni in wijkpark De Verademing een heuse buurtbijenstand hebben? Door een samenwerking tussen de Groene Regentes en de gemeente Den Haag is tussen de struiken achter de witte villa Allichamps aan de Gaslaan dit voorjaar een open schuur gebouwd. Daar staan nu twee kasten met bijenvolken (overigens wel achter een gaashek) die worden beheerd door ‘buurtimker’ Barend Jansen.

Buckfast

“Het zijn twee volken van de zogenaamde Buckfast- honingbij. Dat zijn over het algemeen heel vriendelijke bijen, ze steken nauwelijks. Mochten ze een kwade bui hebben, dan blijven ze zoemend vlakbij je gezicht hangen. Maar als je rustig blijft, vliegen ze meestal weer verder. Soms raken ze verstrikt in je haar, dan moet je wel voorzichtig zijn.”

Lindenbomen op de Regentesselaan

“Ik heb er eigenlijk weinig omkijken naar, er is hier in het park en omgeving in principe voldoende nectar en stuifmeel. Ik heb onlangs de eerste honing kunnen slingeren en het is de bedoeling dat we deze honing in de toekomst in de buurt te gaan verkopen. Bijen vliegen tot wel 3 kilometer van de kast vandaan, ik hoop dat ze in de toekomst ook meer nectar halen van lindenbomen op de Regentesselaan, want dat proef je echt terug in de honing.”

Zoemende zwerm

“Als bijen gaan zwermen, meestal in de maand mei, is dat een echt spannend moment voor imkers. Een bijenvolk groeit vanaf maart, als ze uit hun winterslaap komen, zo snel, dat de koningin ‘besluit’ het nest te verlaten. De helft van het volk volgt haar in een zoemende zwerm, op zoek naar een nieuwe stek. Vaak komen ze niet verder dan een boom in de buurt, waar ze als een grote tros neerstrijken. In principe is zo’n zwerm ongevaarlijk, de bijen zijn zó bezig met hun nieuwe stek én het beschermen van de koningin dat ze geen mensen steken. Bel in zo’n geval altijd de lokale imkervereniging, die komt de zwerm scheppen en geeft ze een nieuw huis. Overigens: het volk dat achterblijft maakt zélf een nieuwe koningin aan, zoals dat heet”.
Wilt u meer weten over bijen en/of een cursus bijenhouden volgen? Heeft u een zwerm gezien? Kijk op de website imkersdenhaag.nl